Hlavní obsah

Francouzská bankovní daň může zasáhnout i Komerční banku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Francouzskou bankovní daň by od příštího roku mohly platit i dceřiné firmy francouzských bank v zahraničí. V Česku se to týká Komerční banky (KB). Návrh bankovní daně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by mohl KB stát 70 miliónů korun ročně, tedy přibližně 0,5 procenta očekávaného zisku za rok 2010.

Foto: archiv, Novinky

Logo Komerční banky

Článek

Informaci přineslo úterní vydání deníku Mladá fronta Dnes. Podle mluvčího ministerstva financí Jakuba Haase se odvod týká i dceřiných společností v zahraničí. Ministerstvo financí podle něj bankovní odvody v zahraničí sleduje, ale analýzy nezveřejní.

KB, která je dceřinou firmou francouzské Société Générale, uvedla, že nebude mít povinnost Francii nic odvádět. Poslání peněz své mateřské firmě nicméně nevyloučila.

I když si Česko v Bruselu jako jediné z Evropské unie (EU) vymínilo, že žádnou bankovní daň na svém území nezavede, teď přesto hrozí, že daň na některé české banky přece jen dopadne. Mohou za to nejednotná pravidla, podle kterých některé země EU daň zavádějí.

Koncept bankovní daně měl být původně celoevropský, ale ukázalo se, že každá země má jiné důvody, proč jej zavést či nezavést. U Francie jde konkrétně o vylepšení příjmu do státního rozpočtu.

Komerční bance stoupá čistý zisk

„Podle interpretace návrhu ze strany banky i zástupců České národní banky by Komerční banka neměla být poplatníkem této daně a Sociéte Générale by neměla být schopna ji přenést na dceřinou společnost,“ uvedl analytik Milan Lávička ze společnosti Atlantik FT.

KB vykázala za letošní třetí čtvrtletí podle výsledků zveřejněných v úvodu listopadu čistý zisk 3,481 miliardy korun. Proti předchozímu kvartálu ziskovost banky vzrostla o 6,4 procenta, meziročně dokonce o 30 procent.

Zahraniční vlastníky mají i další velké české banky. Matkou ČSOB je belgická KBC, České spořitelny rakouská Erste Bank a UniCredit Banky italská UniCredit.

Reklama

Výběr článků

Načítám