Hlavní obsah

Znečištění životního prostředí se bude hlásit elektronicky

– Praha

Firmy a lidé, kteří jsou povinni hlásit úřadům znečištění životního prostředí, budou tyto informace od příštího roku podávat elektronicky. Počítá s tím nový projekt ministerstva životního prostředí (MŽP). Údaje se budou nově vyplňovat do elektronického dotazníku. Systém si je zapamatuje a v příštích letech se budou doplňovat pouze změny.

Foto: ČTK

Čistička. Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem projektu je zjednodušit agendu tak, aby se všechny informace hlásily elektronicky na jedno místo. Ubude tím administrativní zátěž jak firmám či lidem, tak úřadům, které nebudou muset údaje převádět do elektronické podoby.

"Všechny subjekty, které mají ohlašovací povinnost a které jsme identifikovali na základě historických dat, dostanou do datové schránky datovou zprávu, kde bude nějaký stručný popis povinnosti, co mají udělat, kdy to mají udělat, kde naleznou informace a přístupová hesla do systému," uvedl vedoucí projektu Jan Nepimach.

Počet osob bude narůstat

Projekt už byl částečně spuštěn v letošním roce. Zapojilo se do něj prvních 5400 osob, které dohromady podaly přes 21 000 hlášení. Šlo nejčastěji o producenty odpadů. V roce 2011 se bude elektronická ohlašovací povinnost týkat i znečišťovatelů ovzduší a vody. Očekává se, že půjde přibližně o 30 000 osob. V roce 2012 by se měl počet zapojených organizací zvýšit až na 70 000.

Ohlašovací povinnost mají producenti středního až zvlášť velkého znečištění. Těmi mohou být například kotelny, elektrárny, zemědělské provozy, chemičky, případně i majitelé činžovních domů s vlastní kotelnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám