Hlavní obsah

Z Černobylu bude od příštího roku atrakce pro turisty

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky, pit

Během příštího roku by turisté mohli navštívit uzavřenou oblast v okolí černobylské jaderné elektrárny, kde se odehrálo nejhorší jaderné neštěstí v dějinách lidstva. Uvedl to server televize CNBC s odkazem na ukrajinské ministerstvo pro mimořádné situace.

Foto: pro Novinky Alena Pecháčková, Novinky

Třetí a čtvrtý blok černobylské jaderné elektrárny (vlevo je čtvrtý, který explodoval)

Článek

K neštěstí došlo 26. dubna 1986, kdy explodoval reaktor číslo 4 a radiace zasáhla velkou část severní Evropy. Dvě stovky tisíc lidí na Ukrajině, v Bělorusku a Rusku byly nuceny přesídlit z oblastí kontaminovaných radioaktivním spadem. Zdravotní problémy podle CNBC stále přetrvávají.

V současné době se již nemalý počet evakuovaných osob vrátil do svých domovů v první zóně výbuchu o poloměru 48 kilometrů, která byla dosud neprodyšně uzavřena. Jde o několik set lidí, kteří většinou nepřivykli životu ve městech, kam byli přemístěni. Úřady jim do domovů dodávají jídlo a základní potřeby.

Druhá zóna je střežena může se do ní jen se zvláštním povolením, většinou ho dostávají vědci. Dva kilometry od reaktorů je například zcela opuštěné a chátrající město Pripjať, v němž kdysi žilo 50 000 lidí.

Několik společností již nyní nabízí zájezdy do vyhrazeného prostoru. Ukrajinská vláda nicméně varuje, že tyto prohlídky jsou nezákonné a nemůže zaručit bezpečnost lidí.

Více peněz z turistiky

Podle mluvčí ministerstva se teď plánují trasy, které budou z lékařského hlediska bezpečné a zároveň i informativní pro všechny zájemce. Ukrajinská vláda si od tohoto kroku slibuje příliv finančních prostředků a posílení turistického ruchu.

Ministerstvo rovněž sdělilo, že nový kryt, který se staví nad reaktorem, by měl být dokončen do roku 2015. Celkové náklady na projekt se podle ukrajinských představitelů vyšplhají z 505 miliónů dolarů (asi 9,6 miliardy korun) na 1,15 miliardy dolarů (asi 21,85 miliardy korun) kvůli přísnějším bezpečnostním požadavkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám