Hlavní obsah

Zvažme zrušení eura, řekl předseda slovenského parlamentu

– Bratislava
Novinky, pit

Slovensko by nemělo podle předsedy slovenského parlamentu Richarda Sulíka slepě důvěřovat lídrům eurozóny a připravit si také plán na znovuzavedení koruny. Uvedla to agentura SITA.

Foto: Profimedia.cz

Richard Sulík

Článek

„Když už jsme příliš malá země na to, abychom výrazněji ovlivnili konání Evropské unie, musíme alespoň chránit hodnoty, které vytvořili a tvoří lidé žijící na Slovensku,“ uvedl Sulík.

Návrat Slovenska ke slovenské koruně je teoreticky možný i podle ministra financí Ivana Mikloše, přestože by nerad o tomto tématu spekuloval. Situaci v eurozóně spatřuje Mikloš jako závažnou, nicméně nepředpokládá, že by hrozil její rozpad.

Nezodpovědné chování

Podle Sulíka byly snahy Slovenska stát se členem eurozóny motivovány vidinou stabilní měny a solidních pravidel. „Dva roky po vstupu Slovenska do eurozóny pravidla neplatí pro všechny stejně, respektive momentálně neplatí vůbec a jednání Evropské komise má do zodpovědného přístupu pořádně daleko,“ nešetří kritikou Sulík.

Sulík rovněž považuje za nezodpovědné, aby ostatní země přebíraly dluhy zadlužených států prostřednictvím eurovalu neboli Fondu finanční stability Evropské unie (EFSF), a samy se tak dostávaly do problémů.

„Tímto způsobem se dá zachránit Řecko a Irsko, možná Portugalsko. Pokusit se takto zachránit Španělsko je hazard s eurem, nemluvě o Itálii. Dluh Itálie je totiž o polovinu vyšší než dluhy Řecka, Irska, Portugalska a Španělska dohromady,“ konstatuje Sulík.

Anketa

Jste pro zavedení eura v ČR?
Ano, co nejdříve to půjde
5 %
Ano, ale až později
3,7 %
Byl jsem pro, ale v posledních měsících jsem změnil názor
7,7 %
Ne
83,6 %
Celkem hlasovalo 52007 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám