Hlavní obsah

Česko zažívá golfový boom, vybavení začátečníka přijde až na 10 000

Novinky, pit
Praha

Česká republika zažila v posledních deseti letech rekordní zvýšení zájmu o golf. Od roku 2000 vzrostl celkem o 650 procent, což v reálných číslech představuje 40 tisíc registrovaných golfistů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle evropské studie společnosti KPMG nemá takové navýšení zájmu o golf v současnosti v Evropě obdoby.

Rozdíly mezi začátečníkem a pokročilým

Pokud jde o vybavení hráče na golf, cenové rozmezí se značně liší. „Pro začátečníka se sada 10 až 14 holí pohybuje mezi 5 až 10 tisíci korunami, rekreační hráč by se měl vejít do 20 tisíc korun, profesionální hráč za kompletní sadu novinek může dát i 50 tisíc korun,“ uvedl pro Novinky Tomáš Krebs ze společnosti Golf Profi v Praze.

Golfová obuv stojí podle Krebse mezi dvěma a pěti tisíci korun a podstatná je kvalita podrážky. Cena rukavic se pohybuje mezi 200 až 500 korunami, míček pak mezi 15 až 140 korunami.

„Pokud jde o ceny golfové výuky, pohybují se od 250 do 1000 korun za hodinu,“ řekl Krebs s tím, že průměrná doba tréninku golfem nepolíbeného člověka, aby se mohl bez uzardění postavit k odpalu, činí několik měsíců. „Jestliže má k tomu dotyčný určité předpoklady, jde zhruba o dva až tři měsíce,“ dodal Krebs.

V Česku je 46 000 golfistů

Evropský golfový trh zaznamenává od roku 1980 trvalý růst. Celkový počet golfistů se v Evropě v posledních 25 letech více než ztrojnásobil a spolu s ním se dvojnásobně zvýšila i nabídka golfových hřišť. Vedoucí pozice v tomto ohledu zaujímají Německo, kde počet registrovaných hráčů vzrostl v posledních deseti letech o 254 000 (74 procent), Nizozemsko – o 204 000 (146 procent) a Španělsko – o 187 000 (124 procent).

„V posledních pěti letech se růst poptávky na evropské úrovni mírně zpomalil na jedno až dvě procenta ročně. Ne však v České republice, kde si s přehledem držíme pozici golfově nejrozvinutější země ve východní Evropě,“ uvádí Tomáš Kulman z KPMG.

Česká republika zaujímá v Evropě 14. místo s celkovým počtem golfistů přesahujícím 46 tisíc. Za sebou nechává například Portugalsko, Turecko, Slovensko, Polsko či Řecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám