Hlavní obsah

Strašák nezaměstnanosti se v listopadu zvětšil

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku byla v listopadu vyšší než v říjnu, zvýšila se o desetinu procentního bodu na 8,6 %, oznámilo ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl nad půl miliónu, pracovní úřady jich na konci měsíce registrovaly 506 640, což je o 11 479 víc než na konci října. Dále klesl počet volných pracovních míst.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet volných pracovních míst klesá již čtvrtý měsíc v řadě a v listopadu jich bylo 32 337. Znamená to, že domácí ekonomika ztrácí schopnost vytvářet pracovní místa.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo 64 úřadů práce – nejvyšší nárůst byl v okresech Jeseník (o 18,4 %), Znojmo (o 13,8 %), Prachatice (o 12,6 %), Písek (o 11,7 %) a Břeclav (o 10,1 %). Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 13 úřadů práce – nejvyšší pokles byl dosažen v okresech Plzeň-město (o 1,5 %), Jablonec nad Nisou (o 0,7 %), Praha a Kladno (o 0,5 %).

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 47 okresů, nejvyšší byla v okresech Jeseník (16,5 %), Most (15,9 %), Bruntál (15,8 %), Děčín (14,7 %) a Hodonín (14,2 %). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,8 %), Praha (3,9 %), Praha–západ (4,0 %) a Mladá Boleslav (4,6 %).

Česko není ještě z krize venku

„Trend ve vývoji nezaměstnanosti mezi říjnem a listopadem ukazuje na to, že ČR ještě není z krize venku,“ připomíná analytik Tomáš Volf ze skupiny Citfin. V krizovém roce 2009 a koncem roku 2008 se nezaměstnanost mezi říjnem a listopadem zvedala o jednu desetinu procentního bodu. Naopak v letech 2005 až 2007 nezaměstnanost klesala o minimálně 0,1 %, nicméně to byla doba relativně rychle rostoucí ekonomiky, kdy měla nezaměstnanost tendenci klesat.

„V dalších měsících se bude pravděpodobně nezaměstnanost ještě mírně zvyšovat vlivem případného propouštění státních zaměstnanců a sezónních faktorů,“ domnívá se Volf s tím, že bude záležet na výkonu ekonomik našich hlavních obchodních partnerů. Podle Volfa by se nezaměstnanost mohla dostat až k 9 %. Návrat k „ předkrizovým“ číslům o nezaměstnanosti, tedy pod 6 %, může být podle něj otázkou roku 2012 či dokonce 2013.

Podle analytičky Heleny Horské z Raiffeisenbank je situace na trhu práce stále napjatá. „Nezaměstnanost bude také faktor, který v příštím roce bude brzdit spotřebu domácností,“ dodala Horská.

"Návrat k předkrizovým hodnotám míry nezaměstnanosti bude poměrně dlouhý. Pomoci by zde mohla i vláda zpružněním trhu práce," připomíná Libor Stodola, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PricewaterhouseCoopers, s tím, že prvotní plány, s nimiž se koalice ujímala vlády, byly velmi ambiciózní a firmy je vítaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám