Hlavní obsah

Český průmysl za říjen rostl, ale pomaleji než v září

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 6,9 procenta, což představuje zpomalení po zářijovém revidovaném růstu o 12,4 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce v průmyslu po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,3 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Naopak největší pokles produkce statistici zaznamenali ve výrobě potravinářských výrobků, ve zpracování dřeva a výrobě dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků a ve výrobě nápojů.

„Loni v říjnu jsme byli v naprosto jiné situaci. Tehdy průmyslová výroba klesala tempem 7,2 %, takže dnešní výsledek růst 6,9 % jde do určité míry také na vrub nízké srovnávací základně s loňským výsledkem,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že se přesto jedná o pozitivní číslo, které je určitě dobrou zprávou pro trhy.

Německá ekonomika zrychlila svůj růst ve třetím čtvrtletí a zlepšil se také výhled pro celý tento rok. Také celková eurozóna, především díky rozjetému německému „vlaku“, poroste podle předpokladů letos nikoli o 1,2 %, ale o 1,8 %.

Nové zakázky opět rostly slušným tempem, když meziročně vzrostly o 12,6 %, z čehož nové zakázky tvořily 11,5 %. Zde vládne výroba základních kovů a slévárenství, kde nové zakázky vzrostly o neuvěřitelných 40 %, dále dopadly velmi dobře nové zakázky v elektrotechnickém průmyslu, který vzrostl o 22,4 %.

Optimistické vyhlídky

„Po loňském propadu průmyslové výroby o více jak 13 % očekáváme pro letošní rok její vzestup přes 9 %. Pro rok 2011 očekáváme zpomalení růstové dynamiky průmyslu na 5,1 %,“ informoval analytik Jiří Škop z Komerční banky.

„Vyhlídky pro nadcházející měsíce vidíme optimističtěji než dříve. Navíc německá ekonomika, která je pro výkon tuzemského průmyslu klíčová, jede stále na vysoké obrátky. Ve zbývajících dvou měsících roku proto čekáme přinejmenším takové tempo růstu průmyslu jako v říjnu,“ uvedl analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Podle něj na výsledky sice bude na jedné straně nepříznivě působit vyšší srovnávací hladina z loňska, na druhé straně v obou měsících pomůže meziročně vyšší počet pracovních dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám