Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v říjnu klesl

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 15,3 miliardy Kč, což znamená meziroční pokles o 1,1 miliardy Kč. Podle předběžných údajů se v říjnu vývoz meziročně v běžných cenách zvýšil o 17,2 procenta a dovoz o 19,4 procenta, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Říjnové saldo nepříznivě ovlivnil větší deficit obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky. Dovoz rostl rychleji než vývoz již osmý měsíc.

Obrat zahraničního obchodu v říjnu meziročně vzrostl o 18,3 procenta (o 69,3 miliardy Kč) na 448,1 miliardy Kč, nedosáhl ale nejvyšší říjnové hodnoty od vstupu České republiky do Evropské unie (EU), která v roce 2007 činila 478,9 miliardy Kč.

Deficit se v říjnu prohloubil v obchodě s minerálními palivy o 1,7 miliardy Kč a chemickými výrobky o 1,6 miliardy Kč. Kladné saldo kleslo u polotovarů a materiálů o 0,4 miliardy Kč a strojů a dopravních prostředků o 0,1 miliardy Kč.

Vývozci se umějí dostat na zahraniční trhy

„Sílu domácích vývozců ukazuje vyšší přebytek bilance v obchodní výměně se státy s eurem. Přestože koruna v říjnu kulminovala a atakovala hranice 24,45 CZK/EUR, tento kurz nedělá domácím vývozcům větší potíže,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Jejich stabilita i při této hodnotě kurzu koruny je podle Volfa pozitivní faktor a ukazuje, že si se sílou domácí měny a jejími výkyvy dokázali poradit.

Nadále trvá fakt, že se domácím vývozcům daří dostávat se na zahraniční trhy. Se státy EU máme kladnou bilanci s přebytkem 58,2 miliardy Kč. Se státy mimo EU se však schodek propadl na 42,9 miliardy Kč.

Opět se dařilo vývozu dopravních prostředků, který zrychlil o 18,2 %. Dále se dařilo elektrotechnickému průmyslu. Dovoz nejvíce rostl v oblasti strojů a dopravních prostředků, a sice o 25,2 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám