Hlavní obsah

Československý pětihaléř z roku 1924 se vydražil za 506 000 korun

Praha

Československý pětihaléř z roku 1924 byl na sobotní aukci mincí, medailí a bankovek v Praze vydražen za překvapivých 506 000 korun. Informoval o tom Roman Veselý z dražební firmy Aurea Numismatika, která aukci v konferenčním centru City na Pankráci uspořádala.

Článek

Nový majitel tak za minci s vyvolávací cenou 220 000 korun zaplatil částku více než desetmiliónkrát vyšší, než činila její nominální hodnota. Cenný pětihaléř pochází z pozůstalosti ředitele státní mincovny v Kremnici.

"Přestože jde o malou a nenápadnou měděnou minci, její cena je značná a na aukcích se objeví jen zřídka," řekl numismatik Pavel Beroušek. Mincí totiž existuje jen několik desítek, protože jejich výroba byla zastavena kvůli prasklému razidlu.

Podle Veselého byl dnes prodaný pětihaléř z nevelké série vydražen za rekordní částku.

"Je to vůbec nejvyšší cena, za kterou byla tato mince prodána. Před několika lety se ji na aukci podařilo vydražit za 320 000 korun," uvedl Veselý. Mimořádně dobře zachovalá československá stříbrná desetikoruna z roku 1933 s vyvolávací cenou 60 000 korun byla prodána za téměř 98 000 korun. Dobře se také prodávaly všechny zlaté mince, uvedl Veselý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám