Hlavní obsah

Stát má zajistit práci každému, kdo chce pracovat, míní většina Čechů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výrazná většina občanů ČR (69 %) považuje za povinnost státu zajistit práci každému, kdo chce pracovat. Většina lidí (62 %) však zároveň hodnotí určitou míru nezaměstnanosti jako pozitivní, protože vede k větší úctě k práci. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury STEM mezi 1255 respondenty.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Úřad práce. Ilustrační foto

Článek

Téměř dvě pětiny respondentů (37 %) si myslí, že je třeba se nezaměstnanosti bránit i za cenu zachování mnoha zbytečných pracovních míst. V české populaci jsou však také bezmála dvě pětiny (37 %) těch, kteří považují většinu nezaměstnaných za lidi bez skutečného zájmu o práci.

Česká veřejnost je poměrně jednoznačně přesvědčena o tom, že k povinnostem státu patří zajistit práci každému, kdo pracovat chce. Lidé tuto povinnost státu připisují bez ohledu na aktuální ekonomickou situaci nebo aktuální míru nezaměstnanosti, tento postoj se v čase nemění.

Na druhou stranu si třípětinová většina veřejnosti (62 %) myslí, že určitá míra nezaměstnanosti je v pořádku, protože lidé si pak více váží práce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle většiny veřejnosti není možné bránit nezaměstnanosti za každou cenu, dvě třetiny občanů nesouhlasí s tím, aby bylo kvůli nezaměstnanosti zachováváno mnoho zbytečných pracovních míst.

Vzdělání i politická orientace hrají své

Do názoru na nezaměstnanost se významně promítá vzdělání a politická orientace respondenta. Od průměru v populaci se především odlišují lidé s vysokoškolským vzděláním, kteří významně častěji než lidé s nižším vzděláním považují určitou míru nezaměstnanosti za pozitivní, méně často pak připisují státu povinnost zajistit každému práci a méně často také chtějí zachovávat zbytečná pracovní místa.

Pokud je názor na nezaměstnanost brán přes stranické preference, tak stoupenci ODS a TOP 09 prosazují méně ochranářskou politiku boje proti nezaměstnanosti, určitou míru nezaměstnanosti ve výrazné většině považují za pozitivní a poměrně kriticky hodnotí samotné nezaměstnané. Názory příznivců ČSSD a KSČM jsou přesně opačné, především mezi nimi jednoznačně dominuje přesvědčení, že je povinností státu zajistit práci každému, kdo chce pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám