Hlavní obsah

Zisk České pošty bude letos 100 miliónů korun, odhaduje její ředitelka

– Praha
Právo, Novinky, Jiří Novotný, pit

Zisk České pošty (ČP) na konci roku bude činit přes 100 miliónů korun, což je částka dvojnásobně vyšší, než se plánovalo. V rozhovoru pro páteční Právo to uvedla generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá, podle níž tak zisk bude téměř stejný jako loni, kdy dosáhl 126 miliónů korun.

Článek

Podle Hrdé není hospodaření ČP ve špatném stavu. Krok ministerstva vnitra, které v tomto týdnu oznámilo, že do podniku pošle auditory, vnímá jako standardní opatření. „Jsme připraveni auditorům předložit všechny příslušné informace,“ dodala Hrdá.

Jak uvedla Hrdá, ČP připravuje několik zásadních projektů v rámci čtyř až pěti let, které by hospodářství ještě vylepšily. Zlomovým bodem se nicméně už stane 1. leden 2013, kdy v Česku dojde k plné liberalizaci poštovních služeb, tedy i na poli listovních zásilek do 50 gramů, v nichž má ČP zatím monopol. „Musíme být prostě lepší,“ je přesvědčená Hrdá.

Doručování balíků až do sedmi večer

Počítá se zkvalitněním doručování, příkladem prý může být prodloužení doby pro doručování balíků až do 19 hodin večer. „Úspěšně jsme ho vyzkoušeli v Praze a krajských městech, teď ho rozšiřujeme na všechna bývalá okresní města a v příštím roce i do jejich spádových oblastí,“ informovala Hrdá. V průběhu prvního čtvrtletí ČP podle Hrdé spustí oznamování balíkových zásilek adresátům prostřednictvím textových zpráv SMS.

ČP provozuje zhruba 3400 poboček a zaměstnává 36 000 lidí. Hrdá v rozhovoru uvedla, že velký zájem o zřízení poboček mají obchodní centra. "Celkově proto mohu říci, že poštovní síť může být dokonce větší než dnes," odpověděla na otázku, zda lze očekávat rozsáhlé rušení ztrátových poboček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám