Hlavní obsah

Plynovod Nabucco nemá budoucnost, je přesvědčen Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plynovod Nabucco je téměř mrtvým projektem, protože země Evropské unie pro něj dosud nezajistily dodávky plynu. Na Pražském evropském energetickém fóru to uvedl bývalý ministerský předseda Mirek Topolánek, který dříve Nabucco prosazoval jako plynovod, který Evropě sníží závislost na ruském plynu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek na Pražském evropském energetickém fóru

Článek

„Nabucco jako projekt je téměř mrtvý. Nechali jsme si utéct mezi prsty příležitost dodávek po produktovodu, který by šel mimo území kontrolované Ruskem,“ uvedl Topolánek, jenž se nyní věnuje energetice.

Podle Topolánka musí Česko v energetické bezpečnosti sledovat své zájmy a vytvořit vlastní regionální energetickou strategii.

Maďarská velvyslankyně pro energetickou bezpečnost Anita Orbánová naopak poznamenala, že projekt Nabucco bude jednou z priorit maďarského předsednictví EU v příštím roce.

Plynovod Nabucco o délce 3300 kilometrů, který má snížit závislost Evropy na ruském plynu, by měl spojit ložiska zemního plynu kolem Kaspického moře s centrální distribuční stanicí v Rakousku. Jeho trasa má vést přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko a měl by přepravovat ročně až 31 miliard krychlových metrů plynu.

Výstavba projektu již byla několikrát odložena. Podle posledního plánu má začít na konci příštího roku a první dodávky plynu se mají uskutečnit koncem roku 2014.

Alternativou je LNG

Jednou z možností, jak v ČR nahradit dodávky z plynovodu Nabucco, je podle Topolánka dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG). Český velvyslanec pro energetiku Václav Bartuška však poukázal na to, že budování terminálů na dopravu LNG ve střední Evropě stále provází řada logistických problémů.

Topolánek po odchodu z politiky pracuje v oblasti energetiky. Je jedním z kandidátů na šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA). V pátek by se výběrem šéfa IEA měli zabývat ministři energetiky zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám