Hlavní obsah

Dluhy českých domácnosti se za říjen zvedly o dalších pět miliard

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Zadlužení českých domácností neustále stoupá. Závazky u bank a finančních institucí se během října zvedly o 4,949 miliardy korun celkem na 1,043 biliónu korun. Informaci zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Článek

Za poslední rok stouplo zadlužení domácností o 76,7 miliardy korun. Naopak zadluženost podniků v říjnu meziročně klesla o 37,6 miliardy korun na 910,4 miliardy korun.

Úvěry tuzemských firem se v porovnání se zářím ovšem zvýšily o 10,151 miliardy korun.

Čísla zahrnují dluhy u bank, fondů nebo úvěrových a spotřebních družstev. Dluhy u soukromých firem, například úvěrových společností, do čísel zahrnuty nejsou.

„Z pohledu spotřeby domácností očekáváme pro příští rok určité zlepšení kreditních podmínek, které by mohlo českým spotřebitelům pomoci. Nicméně obecně bude spotřeba domácností zasažena očekávanou fiskální restrikcí, kde bude negativně působit kromě snížení mezd ve státním sektoru i pokles některých dávek či případná další opatření,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Pokud jde o nejbližší období, tak podle Frayera mnoho domácností opět využije lákavých nabídek na zvýhodněné úvěry a použije je k nákupům vánočních dárků. „Z tohoto pohledu by tak mělo zadlužení domácností nadále růst i v nejbližším období,“ dodal Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám