Hlavní obsah

Zaměstnanci londýnského metra celý den stávkují

Novinky, pit
Londýn

Londýn se kromě náhlého přílivu studeného počasí musí opět potýkat i se stávkou. Tisíce zaměstnanců podzemní dráhy totiž vstoupily v noci na pondělí do 24hodinové stávky. Jde o čtvrtý takový protest od září, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle dostupných informací by linky metra kromě jedné trasy měly fungovat. S obnovením běžného provozu se počítá v úterý.

Členové odborového svazu zaměstnanců dopravy a asociace dopravního personálu protestují kvůli 800 pracovním místům, která chce podnik Transport for London zrušit v prodejnách jízdenek. Podle odborářů by však tento krok přispěl k oslabení bezpečnosti provozu.

Londýnské metro přepravuje denně kolem tří miliónů cestujících a výpadky jeho provozu přijdou hlavní město denně až na 50 miliónů liber (skoro 1,5 miliardy korun).

Stávka pracovníků londýnského metra nemusí být v dohledné době rozhodně jedinou. Největší britský odborový svaz Unite totiž nedávno oznámil koaliční vládě, ať se připraví na další stávky, protože lidé jsou nespokojení s propouštěním a škrty ve výdajích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám