Hlavní obsah

Kalousek: Česko může dlužníkům pomoci, ale v rámci MMF

Právo, svj
Brusel

Česko může v případě potřeby rovněž přispět pomocí pro zadlužené země jako je například Irsko, ale spíše jen v rámci již existujícího záchranného mechanismu Mezinárodního měnového fondu (MMF). Právu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Česká vláda zveřejní své definitivní stanovisko k navrhovaným řešením poskytování pomoci zadluženým státům v rámci EU až ve středu - poté, co se seznámí s veškerými podmínkami této pomoci, uvedl.

„Osobně jsem velmi zdrženlivý k tomu, aby se Česká republika jako nečlenský stát eurozóny přímo zapojovala do takového mechanismu záchranného plánu, kde bychom riskovali, že na rozhodování o poskytnutých prostředcích bychom neměli vliv,“ řekl Právu Kalousek.

Podle svých slov by se přimlouval spíše za to, aby v případě potřeby posílení solidarity ČR se zadluženými zeměmi eurozóny Česko raději zvýšilo svoji účast v MMF. Ta podle ministra představuje jednu miliardu eur, kterou Česká republika do fondu vložila v roce 2008. „Záchranný mechanismus v rámci MMF funguje dobře. Proč vymýšlet již jednou vymyšlené?,“ dodal Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám