Hlavní obsah

Eurokrize údajně nově ohrožuje i Belgii

DPA, ČTK, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Dluhová krize se šíří nečekanými směry. Podle britských médií nyní ohrožuje i Belgii, s níž dosud nepočítaly ani nejhorší scénáře.

Článek

Belgičané to ostře popřeli. Ve stínu této přestřelky schválili Portugalci úsporný rozpočet. Spekulace, že i oni jsou pod tlakem na přijetí unijní pomoci, tím však nezastavili.

Britský deník The Guardian upozornil, že pojištění investorů proti případnému bankrotu státu (tzv. riziková prémie) vystoupalo u Belgie na pět procent, což je ve srovnání s minulostí poměrně značný růst.

„Belgie se přidala k Portugalsku, Španělsku a Itálii na seznamu zemí, které mohou mířit k finanční krizi. V antverpských barech a bruselských kavárnách se o vánočních trzích a horké čokoládě mluví méně než o rostoucích nákladech financování státního dluhu, který činí 100 procent ročního národního příjmu,“ napsal deník.

Britská paranoia, nic víc, brání se Belgie

Belgičané podobné úvahy kategoricky odmítají jako „projev paranoie“ a britského pohrdání jednotnou měnou. „Angličané jsou často záludní, když se mluví o euru,“ řekl hlavní ekonom banky Banque Degroof Etienne de Callata.

Belgický deník Le Soir dokonce ironicky naznačil, že Británie jen vyvolává paniku a snaží se odpoutat pozornost od vlastních problémů. List připomněl, že zatímco belgický rozpočtový schodek dosáhne letos zhruba 4,5 procenta, britský přesáhne nejspíš deset procent. „Sakra! Vypadá to, že další země, která padne, nebude Belgie, ale Británie,“ napsal list.

Belgie se zatím ani v případě rizikových prémií neblíží problémových zemím, jako je Portugalsko či Španělsko: stále totiž platí dvakrát až třikrát méně než Madrid či Lisabon. Slabou stránkou Belgičanů je ale to, že již od dubna nemají plně funkční vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám