Hlavní obsah

Německé obchody se těší na Čechy: Nápisy v češtině a platba v korunách

– Drážďany
Právo, Aleš Pelikán

Na očekávaný předvánoční nápor českých zákazníků se už těší němečtí obchodníci na saské straně hranice. A to nejen v Drážďanech, ale i v bližší Pirně a okolí. Právě tato místa nejvíce lákají Čechy mířící za výhodnými nákupy. V některých obchodech tvoří i desetinu zákazníků.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V Čechy velmi vyhledávaném německém marketu Real v Heidenau naleznou zákazníci informace i v češtině.

Článek

Letos to zřejmě nebude jinak, spíše přibydou, stejně jako přibývá u našich západních sousedů zboží, které se vyplatí nakoupit.

Vyhlášeným nákupním centrem Čechů je obchod Real v šestnáctitisícovém Heidenau nedaleko Pirny. V obchodě jsou české nápisy, je možné platit i v korunách. Zaregistrovaní čeští zákazníci navíc dostávají e-mailem české letáky, mohou si vytisknout i slevové kupóny.

K obchodu Real v Heidenau se dá dostat z Ústí nad Labem za zhruba půl hodiny. Češi sem pravidelně míří hlavně za levnější drogerií, pochutinami, ale i za elektronikou.

„Jezdíme sem nakupovat hlavně prací prášky, levněji vyjdou ale i některé potraviny,“ řekla Právu paní Věra z Ústí nad Labem.

To potvrzuje i mluvčí firmy Real Serra Esatoglu. „Naše zkušenosti ukazují, že Češi kupují v našich obchodech především zboží, které je v Česku výrazně dražší, například prací prášky. Obzvlášť poptávána je ale také elektronika, drogerie a různé sladkosti,“ řekla Právu Esatoglu.

Na kilogramu pracího prášku se proti nákupu v Česku dá ušetřit i dvacetikoruna. Prací prášek Persil v balení 6,64 kg vyjde na 12,99 eura, tedy při kurzu 25 korun za jedno euro zhruba na 49 korun za kilogram. V českých obchodech se přitom stejný prášek prodává za ceny kolem 70 korun za kilogram.

Výhodný je i nákup mléčných výrobků. Například mléčná rýže Müller 200 gramů vyjde na 7,25 koruny, v Česku se běžně prodává kolem 15 korun, tedy dvakrát dráže.

Vyplatí se i sladkosti

Češi v německých obchodech vyhledávají i sladkosti. Například 200 gramů želatinových bonbonů Haribo vyjde v Německu na 14,50 koruny, v Česku jsou o minimálně desetikorunu dražší.

Podobné je to i s elektronikou. Blu-ray přehrávač LG stojí v Realu necelých 100 eur, tedy 2500 korun, v českých obchodech se stejný typ prodává i za více než 3000 korun.

V diskontních obchodech Netto či Lidl se dá levněji nakoupit nejen mléko, pečivo a další potraviny, ale už i české pivo.

„Obzvlášť zvýšenou frekvenci zákazníků ze sousedních Čech očekáváme v adventním čase v našich obchodech v Heidenau a Bannewitzu,“ dodala Esatoglu.

To, že Češi představují významnou kupní sílu, se dá poznat hlavně o víkendech. Stačí se podívat na parkoviště před některými obchodními domy, desítky míst zaplňují automobily s českými registračními značkami.

„V českém příhraničí budeme distribuovat i naše týdenní reklamní letáky,“ uvedla Esatoglu.

Platit se dá i korunami

„Pokud dojde při placení kartou k problémům, mají zákazníci možnost zaplatit nákup českými korunami,“ uvedla Esatoglu s tím, že platby českou kartou jsou nyní v obchodech Real bez poplatku.

Češi jsou zvyklí nakupovat v supermarketech denně, v Německu ale zůstávají až na výjimky vždy v neděli obchody zavřené. Obchody Real v Bannewitzu a Heidenau mívají běžně otevřeno od pondělí do soboty od 8 do 22 hodin. V adventní čas bude ale Real v Bannewitzu otevřený i první adventní neděli od 13 do 18 hodin, v Heidenau to bude ve stejný čas nejen první adventní neděli, ale i tu poslední.

Anketa

Chystáte se na vánoční nákupy do Německa?
Ano
27,2 %
Ne
72,8 %
Celkem hlasovalo 18268 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám