Hlavní obsah

Veterinární správa vrací do Polska kuřecí maso kvůli salmonele

– Praha
Novinky, alt

Státní veterinární správa stáhla zásilku šesti a půl tuny kuřecích prsních řízků, v nichž se objevila bakterie Salmonella enteritidis, která způsobuje onemocnění salmonelózou. Maso poputuje výrobci zpět do Polska.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Řízky vyrobila společnost P.P.H. Cees.Pol z Klodzka. Podle mluvčího státní veterinární správy Josefa Dubna byly problémy u této společnosti zjištěny už podruhé.

Maso se podle Dubna do obchodní sítě zřejmě nedostalo, protože zásilky byla zachycena včas. Pokud se tak stalo, mělo by se stačit stáhnout dříve, než se dostane ke spotřebitelům. Maso bylo dodáno do středních Čech.

Veterináři se na polské kuřecí maso v posledních týdnech zaměřili úmyslně. Už v září a říjnu vraceli do země pět tun řízků, protože se v nich salmonela vyskytla.

Poté v polovině listopadu dostali čeští veterináři od slovenských kolegů informace o dalších tunách kuřecího masa, které obsahovalo bakterii Salmonella virchow. Zásilku vrátili s požadavkem, aby polští veterináři prověřili své výrobce. " A nyní u výrobce v Klodzku zjistili u čtyř z pěti vzorků kuřecích prsních řízků člověku nebezpečnou Salmonellu enteritidis,"

Salmonelóza
Nemoc salmonelóza způsobuje několik druhů bakterií, nejčastěji Salmonella enteritidis a stovky jejích typů. Běžně žijí v trávících traktech zvířat i lidí, vodě i půdě. Dobře se množí v potravinách i při nižších teplotách, nejčastěji ve vejcích, majonézách, mléčných výrobcích či mase. Ničí je zahřátí na 70 stupňů a také běžná dezinfekce. Při přemnožení mohou způsobit zažívací problémy.Člověk se nakazí pouze orální cestou, k nákaze je potřeba velké množství bakterií – v řádech miliónů až miliard, závisí na imunitě jedince. Část bakterií ničí žaludeční šťávy. Pokud se dostatečné množství dostane dál, působí bakterie do deseti hodin záněty žaludku a střev. Onemocnění může mít lehký průběh v podobě průjmu, ale může vyvolat i horečky, zvracení, křeče.Nemoc sama odezní zhruba po pěti dnech vyloučením bakterií z těla, antibiotika se k léčbě nepožívají. Je potřeba vyrovnávat množství ztracené tekutiny, aby nedošlo k poškození ledvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám