Hlavní obsah

Nejsme na tom tak zle jako oni, srovnávají se zadlužené státy

Novinky, pit

I přes stále napjatou situaci na finančních trzích mohou následující výroky poskládané vedle sebe vyvolat úsměv na tváři. Dokládají, že žádný stát, o nichž se hovoří jako o nejvíce zadlužených a rizikových, si nechce nechat v rukou pomyslného Černého Petra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V únoru 2010 prohlásila španělská ministryně financí Elena Salgadová: „Španělsko není Řecko.“

Taktéž v únoru tvrdil irský ministr financí: "Irsko není jako Řecko."

Britský týdeník The Economist v dubnu 2010 napsal: „Portugalsko není Řecko.“

Řecký ministr financí Georgios Papaconstantinou se na začátku listopadu nechal slyšet: „Řecko není Irsko.“

A nakonec šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría, jenž po polovině listopadu hlásal: „Španělsko ani Portugalsko nejsou srovnatelné s Irskem.“

A jak vypadá realita? Už v květnu letošního roku bylo Řecko nuceno přijmout záchranný balíček z fondu Evropské unie (EU) ve výši 110 miliard eur (asi 2,72 biliónu korun). Situace se v posledních době zdramatizovala i v Irsku, které bylo rovněž nuceno jednat o půjčce na pomoc jeho bankovnímu sektoru. Podle agentury AFP byla její částka v neděli dohodnuta ve výši 85 miliard eur (asi 2,1 biliónu korun).

Eurokrize by se však nemusela vyhnout ani Portugalsku nebo Španělsku. Představitelé obou jihoevropských zemí však jakékoli problémy striktně popírají. Portugalská vláda v pátek schválila rozpočet na příští rok, který by měl přispět za cenu různých omezení a škrtů ke zlepšení celkové situace.

Podle spekulativních hlasů z britských a amerických médií by se do finančních potíží mohly dostat klidně Francie, Nizozemsko a Belgie. [celá zpráva]

Belgie vše naprosto striktně odmítá a považuje celou věc za projev britského paranoidního myšlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám