Hlavní obsah

Výrobci obrazovek musí zaplatit 52 miliónů za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 51,787 miliónu korun za kartel výrobců obrazovek. Pokutováno bylo pět firem, zaplatit mají do 90 dnů. Jde o nejvyšší sankci, jakou letos Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom předseda ÚOHS Petr Rafaj, který odmítl odvolání firem.

Největší pokutu má platit Technicolor (13,858 miliónu korun), dále pak Toshiba Corporation (1,726 miliónu korun), Panasonic Corporation (10,373 miliónu korun), MT Picture Display (9,43 miliónu korun) a Chunghwa Picture Tubes (6,4 miliónu korun). Kartel výrobců obrazovek trval celkem šest let.

O existenci kartelu poskytl úřadu informace Samsung, vyvázl tak zcela bez pokuty. Platit nebudou ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený.

Uvedené firmy se měly scházet v evropských i asijských zemích, jednat o cenách a vyměňovat si citlivé obchodní informace.

Jednání o cenách spočívalo podle zjištění antimonopolního úřadu ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám