Oživit atmosféru uniformních obchodů nadnárodních značek, vedených podle neosobní globální linie, se pomocí farmářských trhů úspěšně snaží například v pražské nákupní galérii Fénix, která je přímo propojena s jedním z nejprestižnějších hotelů v Praze.

Pekaři nestačí balit čerstvý chléb a koláče, zelináři hlásí vyprodáno ještě dlouho před ukončením prodejní doby, ženy ochutnávají nakládaná rajčata a berou plné tašky po domácku dělaných ovocných šťáv, namísto velkosériových džusů.

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze.

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze

FOTO: Milan Malíček, Právo

Tak to také vypadá o víkendech třeba v obci Klánovice u Prahy nebo ve středu na farmářských trzích na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad, kde na dvě desítky stánků farmářů doplňuje o čerstvou zeleninu, ovoce, ryby, maso, sýry již rozprostřené tradiční vánoční trhy.

Lidé zvolní krok a mluví spolu

I když počasí je nevlídné a zima zalézá pod kůži, lidé si zde nacházejí cestu, a na rozdíl od nákupů v řetězcích rozhodně nespěchají a pečlivě vybírají, dávají se do přátelské řeči s trhovci - v uspěchaném městském životě nevídaná věc.

Kozí mléko bylo už jen na rezervaci

„Mám tady rezervované kozí mléko,“ hlásí se starší dáma u stánku Kozí farmy Pěnčín ze severních Čech.

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze.

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze.

FOTO: Milan Malíček, Právo

„Mám to pro vás, paní. Další zákazníky ale musím zklamat, kozy už protestují, připravují se na zimu a na kůzlata; mléko už nemáme a sýry co zde vidíte, jsou poslední,“ oznamuje bodře tvořící se frontě prodavačka Alena Hübelová (36).

V Pěnčíně je největší kozí a ovčí farma v Česku; kromě toho si zde už tisíce rodin s dětmi našlo cestu do místního výletního areálu.

Šest lidí se stará o více než 550 koz a 550 ovcí, další dva zajišťují obchod. Češi nakupují kvalitní a méně dostupné kozí a ovčí sýry jako diví, takže všichni na farmě se slušně uživí.

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze.

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze.

FOTO: Milan Malíček, Právo

„Nejen v Praze je o kozí a ovcí sýry, mléko a jogurty v biokvalitě značný zájem. Dodáváme i do řetězců, jako je Globus. Hlavně jezdíme na farmářské trhy do Liberce, do Prahy, kde máme osvědčená čtyři místa, a do Lysé nad Labem. V severních Čechách jsme také za naše sýry dostali několik ocenění, ale úplně nejlepší cena je to, že máme vyprodáno a připravujeme se na kůzlátka,“ řekla Právu Hübelová.

Větrák na zápach nepotřebujeme

„V čerstvosti nám řetězce nemohou vůbec konkurovat, to je naše hlavní výhoda. Nedávno jsem v jednom byl a nad shnilými bramborami odněkud z ciziny museli mít dokonce výkonný větrák, aby ten puch odtáhli. To se u nás nemůže stát,“ dodal Michal Vajgl (38) ze zelinářství Jana Procházky v Semici u Lysé nad Labem.

Potvrzuje nedávné zprávy, že letošní úroda brambor je slabá, nicméně na stánek jdou jen skutečně kvalitní.

„Česká produkce lidi táhne. Tady tolik nespěchají a koupí lepší zeleninu a ovoce za téměř stejné peníze jako v řetězcích. Myslím, že velké obchody dělají chybu, když dusí místní producenty a tahají potraviny kdoví odkud,“ míní Vajgl.

Napodobenina medu nacestuje tisíce kilometrů

„Víte, kolik kilometrů nacestovaly komponenty, z nichž se dělá tzv. med prodávaný ve velkých obchodech? Asi 34 tisíc, protože něco do toho tahají až odněkud z Ameriky, pak to v Polsku zabalí a tady prodávají, jenže to je takový med, že ani po deseti letech se tam neobjeví cukr - protože to už vlastně ani med není. Přitom místní kvalitní výrobce nadnárodní obchody ničí a politici mají jen plná ústa milující Evropské unie,“ přidává se další zemědělec z Prahy Horních Počernic.

Pštrosí speciality chlazené i grilované

Zajímavé je, že na farmářských trzích, jako jsou ty na Jiřího z Poděbrad v Praze, můžete ochutnat i exotiku. Třeba grilované i chlazené speciality z pštrosí farmy v Doubravici nad Svitavou. Gulášek z pštrosa vyjde na 55 korun, a komu zachutná, může vzít rodinu i na prohlídku.

Košíkář plete košíky a myslí na holky

Ženy zase ocení precizní práci asi sedmdesátiletého mistra košíkáře v černém klobouku, ale mnohé, které půjdou kolem, asi budou dělat, že neslyší veselý a družný hovor, který zapředl s vedle stojícím prodavačem pálenice. „Člověče, ty český holky jsou stejně nejhezčí... jedině co bych ještě možná zvažoval, je jít ještě dále na východ...“

 Precizní práci košíkářů oceňují hlavně ženy.

FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Zkrátka atmosféra na farmářském trhu stojí za to, ať se koná kdekoliv, a je jedno, zda si odtud odvezete košík plný hub, ovoce, láhev vína či pálenky, domácí pralinky či čerstvé lisované šťávy.

V každém případě si zde člověk vyčistí hlavu a pozná pohodové lidi, i když je pravda, že ani farmářské trhy naše zemědělské producenty jako celek nezachrání, pokud si přece jenom neplácnou s některým z řetězců, jak to udělala třeba kozí farma Pěnčín.