Hlavní obsah

Ekonomika poroste už v příštím roce, věří finanční instituce

Novinky, pit
Praha/Bratislava

Více než polovina finančních institucí v České republice a na Slovensku vnímá svou současnou situaci jako lepší než v minulém roce. Společnosti očekávají, že k oživení ekonomiky dojde v letech 2011 a 2012. Vyplývá to z prvního česko-slovenského průzkumu Banking Executive Survey 2010, který společnost KPMG provedla u 51 subjektů z bankovního sektoru a příbuzných oblastí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky. Ilustrační foto

Článek

Více než polovina dotazovaných společností (57 procent) hodnotí svou současnou ekonomickou situaci jako lepší než loni a ještě více společností (59 procent) očekává další zlepšení situace ve svém sektoru za rok. Pouze šest procent všech respondentů se domnívá, že na tom v příštím roce budou hůř než letos.

Finanční instituce na Slovensku jsou ve svých výhledech opatrnější než jejich české protějšky. Téměř všechny dotázané firmy shodně uvádějí, že se jejich situace v příštím roce nezlepší.

Celých 69 procent oslovených finančních institucí předpokládá, že finanční trh čeká další konsolidace. Na druhou stranu však více než polovina respondentů (55 procent) uvádí výnosy v porovnání s loňským rokem stejné nebo i nižší.

Euro krizi ztlumilo

Jednou z prvních reakcí finančních institucí v České republice a na Slovensku na pokles ekonomiky bylo ve většině případů propouštění zaměstnanců. Celkem 53 procent společností už počet zaměstnanců snížilo, deset procent tak právě činí. Dobrou zprávou je, že do budoucna toto opatření plánují pouhá dvě procenta respondentů.

Za nejdůležitější podmínky pro oživení ekonomiky respondenti považují především posílení důvěry na trhu, konkrétně pak důvěry investorů (78 procent), spotřebitelů (67 procent) a společností (67 procent).

Drtivá většina dotázaných (86 procent) vnímá přijetí eura z pohledu slovenské ekonomiky pozitivně. Domnívají se, že pomohlo ztlumit dopad ekonomické krize, a to zejména díky odstranění kurzového rizika spojeného se slovenskou korunou. Naopak negativně euro vnímají v souvislosti s vlivem přímo na jejich společnost. Téměř tři čtvrtiny (71 procent) slovenských finančních institucí uvádějí, že euro mělo negativní vliv na hospodaření jejich společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám