Hlavní obsah

ČSA a Letiště Praha se spojí v jednu firmu, Český aeroholding

Praha

Letiště Praha a České aerolinie (ČSA) se spojí pod jedinou mateřskou společnost s názvem Český aeroholding. Projekt ve středu na návrh ministerstva financí (MF) schválila vláda, jak uvedl Jakub Stadler z tiskového oddělení vlády.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba je cílem vznik kapitálově silného a stabilního subjektu. Proces vzniku letecké superfirmy by měl být završen nejpozději do konce roku 2012.

Stát si od vytvoření holdingu slibuje zvýšení hodnoty zúčastněných firem, které prý budou podle Jakoba fungovat efektivněji, neboť řadu činností mohou sdílet.

Samotné ČSA už v rámci restrukturalizace fungují v holdingovém uspořádání. Do dceřiných společností vyčlenily například údržbu, odbavení letadel a cestujících nebo charterové lety.

Společnost rozhodnutí kabinetu kvitovala s povděkem. "České aerolinie vítají rozhodnutí Vlády České republiky o vytvoření Českého aeroholdingu," uvedla mluvčí Hana Hejsková.

Plán podle MF vyhovuje českému i evropskému soutěžnímu právu, schválit ho ještě musí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Reklama

Výběr článků

Načítám