Hlavní obsah

V Portugalsku ve středu nic nefunguje, probíhá generální stávka

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Generální stávka proti úsporným opatřením vládním opatřením vypukla v noci na středu v Portugalsku. Potrvá až do večera. Podle odborů má jihoevropskou zemi ochromit největší protest, jaký kdy zažila.

Foto: Reuters

Účastnice generální stávky v Portugalsku

Článek

Dva největší odborové svazy se k jednotné stávce proti vládním krokům spojily poprvé od roku 1988. Portugalsko tak následuje země jako Řecko, Španělsko nebo Francii, kde masivní demonstrace zuřily před nedávnem.

Stávka byla zahájena na lisabonském letišti, které přestalo odbavovat v úterý v devět hodin večer. Podle odborů má být zasažena doprava, sektor pohonných hmot, banky i média.

Odbory se bouří proti úspornému rozpočtu, který má portugalský parlament v pátek definitivně schválit. Ten má umožnit snížení státního deficitu z letošních 7,3 procenta hrubého domácího produktu na 4,6 procenta koncem příštího roku. Úsporná opatření vlády zahrnují snížení mezd, zvýšení daní a omezení sociální podpory.

Stávka ke změnám nepovede

"Musíme prosadit řadu opatření na ochranu lidí, kteří nejsou dostatečně chráněni. Škrty jsou v sociální sféře a nezaměstnanosti, drasticky se snižují platy státních zaměstnanců a to se musí změnit," nechal se slyšet odborový předák Manuel Carvalho da Silva.

K úsporám Portugalsko tlačí Evropská unie. Po Irsku a Řecku je totiž země považovaná za nejslabší článek eurozóny a za dalšího kandidáta na záchranu ze strany eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

"Stávka nepovede k radikálním změnám v úsporném kurzu, který vláda zvolila. Ale přinese další prvek nejistoty do už tak nestabilního prostředí země," připomněl sociolog z University of Coimbra Elisio Estanque.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám