Hlavní obsah

České dráhy zruší pět tratí a jeden rychlík

Praha

České dráhy (ČD) oznámily změny jízdních řádů, platné od 12. prosince. Bude se mimo jiné rušit pět regionálních spojů a rychlík Matthias Braun, vlaky ČD najedou nižší počet kilometrů. Informoval o tom Petr Pošta z tiskového oddělení ČD.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V dálkové dopravě dráhy zruší některé málo vytížené rychlíky, od prosince nebude jezdit například polední pár vlaků mezi Prahou a Hradcem Králové. Na koridorové trati z Prahy do Českých Budějovic se zruší letní spoj z Prahy do Nového Údolí, nebude jezdit ani mezinárodní vlak Matthias Braun z Prahy přes jižní Čechy do Salzburku.

Naopak na páteřní trase z Prahy na Moravu bude o sobotách, nedělích a svátcích doplněn spoj pendolino, vnitrostátní spoje Landek a Leoš Janáček na trase Bohumín – Praha – Bohumín pojedou nově přes Český Těšín až do Žiliny. ČD rovněž obnoví spoj Slovenská strela soupravou pendolino z Prahy do Bratislavy.

V regionální dopravě provoz na pěti tratích skončí. Vlaky přestanou jezdit na tratích Heřmanův Městec – Chrudim město, Velká Kraš – Vidnava, Moravské Budějovice – Jemnice, Dívčice – Netolice a Litovel – Mladeč. Podle náměstka pro osobní dopravu Antonína Blažka tady krajské úřady vlakové spoje neobjednaly.

Podraží víkendové jízdné

Pokud jde o jízdné, to se výrazně nezmění. Změny v tarifech se od nového jízdního řádu dotknou zejména víkendové jízdenky SONE. Její dražší verze s platností po celé ČR bude platit ve všech vlacích a cena se zvýší o 100 korun na 550 Kč.

Levnější jednodenní jízdenka pro až dva dospělé a tři děti už nebude platit pro celou ČR, ale jen na území jednoho kraje s mírnými přesahy do sousedních regionů. Bude ale nově platit ve všech vlacích, nikoli jen v osobních a spěšných. Cena levnější verze SONE se bude lišit podle krajů.

U zákaznického jízdného si budou moci cestující nově nahrát na In-Kartu až poloviční slevu z obyčejného jízdného, ročně ale zaplatí paušál 2990 korun. Dosud šlo s In-Kartou jezdit se slevou jen 25 procent při roční platbě 450 korun. Tato nabídka zůstane zachována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám