Hlavní obsah

Předsedou dozorčí rady ČEZ zůstává Říman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mimořádná valná hromada energetické společnosti ČEZ rozhodla o novém personálním složení dozorčí rady. Rada bude mít tři členy za ODS a tři za TOP 09. Věci veřejné a ČSSD budou mít po jednom zástupci. Čtyři zbývající místa připadají na zástupce zaměstnanců a jejich obsazení se měnit nebude. Předsedou dozorčí rady zůstává Martin Říman (ODS). Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Článek

Nově jsou za ODS ve dvanáctičlenné dozorčí radě předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal. TOP 09 bude zastupovat Zdeněk Hrubý, který je členem dozorčí rady ČEZ od roku 2003, a Ivo Foltýn, poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Věci veřejné bude zastupovat vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu dopravy Lukáš Hampl. Opoziční sociální demokraté si za svého zástupce zvolili Jana Kohouta, bývalého ministra zahraničí ve vládě Jana Fischera.

Dozorčí rada schválila nedávnou kooptaci předsedy dozorčí rady a šéfa premiérových poradců Římana a místopředsedy Eduarda Janoty (za TOP 09). Říman s Janotou jsou členy dozorčí rady ČEZ od srpna.

Jak prohlásil premiér Petr Nečas (ODS), je důležité, aby nad činností ČEZ dohlíželi pro vládu spolehliví lidé.

Podle serveru Týden.cz by si měl Říman přijít na 105 000 korun za měsíc plus životní kapitálové pojištění, Janota pak na 84 000 korun a rovněž pojištění. Členům dozorčí rady přísluší i podíly na tantiémách, pokud jsou odsouhlaseny valnou hromadou.

Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy korun dividendu téměř 20 miliard korun. Letos ČEZ předpokládá kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám