Hlavní obsah

Irsko od eurozóny a MMF dostane finanční pomoc, suma ještě není známa

• Aktualizováno

Ministři financí eurozóny v neděli odsouhlasili finanční pomoc pro Irsko, které se musí vypořádat s problémy vlastních bank. Podle irského premiéra Briana Cowena bude částka nižší než 100 miliard eur, tedy zhruba 2,5 biliónu korun, ale politici jí upřesní až na konci listopadu.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Irský premiér Brian Cowen

Článek

Irové dostanou peníze ze záchranného fondu eurozóny, do nějž se již v minulosti země platící eurem zavázaly přispět 440 miliardami eur, a rovněž od Mezinárodního měnového fondu. Finanční prostředky by Dublin měl vrátit během tří let.

"Irsko požádalo o pomoc z ESFS (záchranný fond eurozóny) a Slovensko se připojilo k dalším partnerům z eurozóny a odsouhlasilo to," řekl slovenský ministr financí Ivan Mikloš, který oznámil dohodu šéfů státních pokladen jako první.

Podle nejmenovaného zdroje Reuters pomoc dosáhne 80 až 90 miliard eur. "Očekávám, že se nám dohodu podaří dokončit velmi brzy, nejspíš během několika týdnů," uvedl Cowen.

Dosud se spekulovalo, že celková pomoc Irsku by se mohla pohybovat od 45 miliard až asi do 120 miliard eur. Sky News za reálné pásmo označovalo 80 až 110 miliard eur (od 1,9 až 2,7 biliónu Kč). To je víc, než se původně čekalo.

Záruka evropské stability

"Poskytnutí pomoci Irsku je zárukou finanční stability v Evropě. Záchranný program se připravuje a měl by se zaměřit nejen na rozpočtové výzvy irské ekonomiky, ale i potenciální potřeby kapitálu bankovního sektoru," doplnil Rehn.

Eurozóna se zveřejněním konkrétní částky podle některých expertů čeká až na okamžik, kdy irská vláda v parlamentu zveřejní návrh úsporných opatření pro příští čtyři roky. Mělo by se tak přitom stát již v úterý. "Tato strategie by měla poskytnout detaily k vládnímu závazku nápravy nadměrného rozpočtového schodku o šest miliard eur v roce 2011 jako součásti strategie, která povede ke snížení deficitu pod tři procenta HDP v roce 2014. To představuje úsporu celkem 15 miliard eur," uvedla dnes po rozhodnutí eurozóny Evropská komise.

Na zprávy o pomoci pro Irsko reagovaly krátce po otevření asijské trhy růstem. Polepšila si i evropská jednotná měna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám