Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu bude možná nižší

Schodek státního rozpočtu v letošním roce by v nejoptimističtějším případě mohl podle ministra financí Miroslava Kalouska dosáhnout 5,1 procenta HDP. Ministr to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Kalousek ale zopakoval, že může v tuto chvíli garantovat jen to, že schodek nepřekročí schválených 163 miliard Kč, tedy 5,3 procenta HDP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Bude to pravděpodobně o něco méně. O kolik to bude méně, dnes nikdo seriózně neřekne. Nebude to ale dramaticky méně. Nebude-li to 5,3 procenta, bude to 5,2 procenta, v nejoptimističtějším případě 5,1 procenta HDP," uvedl dnes Kalousek.

Případné lepší výsledky státního rozpočtu půjdou podle Kalouska na snížení schodku. Kalousek však neumí rozpočtový deficit odhadnout přesně. „Jestli to někdo umí, ukažte mi ho, já ho zaměstnám na ministerstvu za dva milióny ročně,“ řekl v nadsázce Kalousek v úvodu nedělního diskusního pořadu České televize.

Ministr rovněž zopakoval, že chce vládě navrhnout rozvázání některých výdajů, které ministerstva zatím nemohou používat kvůli případnému propadu v hospodaření státu. Z takto vázaných 28 miliard korun to však podle Kalouska budou řádově stamilióny. "Nebude to ani jedna miliarda Kč," dodal. Jako příklad, kde by se mohly prostředky uvolnit, zmínil prostředky ministerstva vnitra pro zvýšení částky určené na výsluhy policistů, kterých odešlo více, než ministerstvo loni očekávalo.

V příštím roce by schodek státního rozpočtu neměl překročit 4,8 procenta HDP, a tedy 135 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám