Hlavní obsah

S daňovou složenkou bez poplatku je kvůli úsporným opatřením konec

Praha

Éra placení daní bez poplatku prostřednictvím složenky je u konce. Takzvaná daňová složenka neprošla sítem škrtů na ministerstvu financí (MF), které ji od příštího roku nebude České poště platit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nový druh složenky, o němž jedná MF s poštou, bude již zpoplatněn. Lidé však mají podle mluvčího MF Ondřeje Jakoba další možnosti, jak daně uhradit. Mohou k tomu například využít bankovní převod z pobočky banky, elektronické bankovnictví nebo složit hotovost na pokladně finančního úřadu.

"Bohužel úspory je nutné hledat všude. V rámci úsporných opatření tak již nebude ministerstvo financí hradit náklady České poště za placení daní prostřednictvím složenky. Jedná se o úsporu ve výši 46,5 miliónu korun," uvedl Jakob.

Pomocí daňové složenky učinili zatím letos lidé a firmy téměř 2,5 miliónu plateb, převážná většina z nich se týká daně z nemovitosti.

Daňovou složenku zavedlo MF v březnu 2006 s cílem snížit nápor lidí na pokladnách finančních úřadů. Letos do konce září zaplatili jejím prostřednictvím lidé a firmy daně za téměř 3,7 miliardy korun. Za celý loňský rok to bylo téměř 4,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám