Hlavní obsah

V Česku se letos vyrobí přes milión aut

– Praha
Novinky, pit

V tomto roce by měly továrny v Česku vyrobit víc než milión osobních a malých užitkových vozů, což by znamenalo rekordní počet. Odhaduje to Sdružení automobilového průmyslu podle výsledků za deset měsíců letošního roku, kdy z pásů sjelo 889 564 osobních aut.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Skoro 900 tisíc vyrobených automobilů je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 10,7 procenta víc. „Celoroční nárůst výroby je možno odhadnout minimálně na 2,3 procenta," uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek s tím, že by to znamenalo zhruba 1,2 miliónu osobních aut, tedy nejvíce v historii České republiky.

Pokud by se prognózy skutečně naplnily, Česko by s produkcí 100 aut na 1000 obyvatel atakovalo špičku světového žebříčku produkce vozidel v poměru k počtu obyvatel.

Podle Šípka jsou dalšími žhavými kandidáty Slovinsko, Slovensko a Belgie, přesná čísla budou známa až na jaře příštího roku.

Právě Slovinsko (99,7 auta na 1000 obyvatel) obhajuje první příčku z minulého roku, druhé místo obsadilo Česko (95,5 auta na 1000 obyvatel), třetí skončilo Slovensko (85 aut na 1000 obyvatel).

V loňském roce se nejvíce aut v rámci Evropy vyrobilo v Německu, konkrétně 5,2 miliónu. Pro srovnání, v Česku to bylo 979 000 osobních aut, což zemi zařadilo na celkově páté místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám