Hlavní obsah

Pomoc Irsku by mohla být podmíněna zvýšením jeho daní

Brusel

Pokud Irsko nezvýší daně pro firmy, finanční pomoci by se například od Francie či Německa nemuselo vůbec dočkat. Píše o tom deník Financial Times s tím, že daně v Irsku patří k nejnižším v celé Evropské unii.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

Irové dosud zvýšení daně, jejíž sazba činí 12,5 procenta a vláda ji považuje za základ průmyslové politiky, odmítali. V posledních dnech se ale zdá, že jejich odhodlání se pomalu vytrácí. "Není to nic, co by se nedalo vyjednat," řekla v parlamentu vicepremiérka Mary Coughlanová.

Tlak mezinárodních institucí ale vadí irským podnikatelům a ekonomům. "Daně si nastavujeme tak, jak to nejvíce vyhovuje našim lidem. Tomu se říká opravdová suverenita. A tento tlak (na zvýšení daní) je naprosto scestný a nic nevyřeší. Dluhopisové trhy se rozhodně neuklidní," uvedl Danny McCoy z obchodní asociace IBEC.

Podobný názor má i šéf irské pobočky americké banky Bank of America Merril Lynch Peter Keegan. "MMF, ECB a Evropská komise si musí uvědomit, že jakýkoli růst daní nás učiní ekonomicky závislejšími na partnerech v EU, než naopak," dodal.

Irové už prý nejsou vlastními silami schopni napravit obrovský rozpočtový schodek, který způsobila nutnost záchrany a očištění několika irských bank. V Irsku v současnosti jedná mise Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která připravuje záchranný "balíček" pro tamní finanční sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám