Hlavní obsah

Véčkaři žádají v důchodovém systému odměňovat počet dětí

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné (VV) požadují, aby byli v důchodovém systému odměňováni lidé, kteří mají jedno či více dětí na rozdíl od těch bezdětných, a aby se kvůli tomu už v příštím roce zřídil Generační fond.

Článek

Svou představu VV prezentovaly při včerejší večerní poradě ekonomických ministrů, jež se zabývala návrhem změn ve výpočtu důchodů, k nimž musí v Česku dojít od 1. října 2011 na základě nálezu Ústavního soudu.

Tato tzv. malá důchodová reforma má zvednout důchody lidí, kteří vydělávali měsíčně více než 40 000 korun, a naopak snížit penze ostatních obyvatel. Předtím, než půjde ke schválení do vlády a parlamentu, ji ještě projedná 10. prosince tripartita.

Zásluhy nejen finanční, ale i rodičovské

„Naší představou je, aby se v důchodovém systému zohlednily nejen zásluhy finanční, ale i rodičovské. Do Generačního fondu by proto přispívali nějakým procentem ze svého platu všichni zaměstnaní lidé, čerpat z něj by se však umožnilo pouze rodičům dětí. Uspořené prostředky se pak použijí na vyrovnání výplaty důchodů z průběžného systému v době, kdy tato generace odejde do důchodu,“ uvádějí VV v prezentaci, kterou se Právu podařilo získat.

Například člověk, který v průběhu několika let do Garančního fondu odvede 30 tisíc korun, by dostal hned po narození prvního dítěte zpět třetinu z této částky, tedy 10 000 korun. Zbytek by mu pak byl vyplácen postupně až do osmnácti let věku dítěte.

„Je to podpora rodičovství a určitě rozumnější přístup, než navrhuje TOP 09. Ta naopak chce, aby děti po celou dobu své pracovní aktivity přispívaly do důchodového systému na své rodiče, což považujeme za nesmysl,“ řekl ve čtvrtek Právu jeden z představitelů VV, jenž nechtěl být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám