Hlavní obsah

Svědkyně potvrdila diskriminaci žen v Pražské teplárenské

– Praha
Právo, Radim Vaculík

V nejznámější a zřejmě vůbec první soudní kauze týkající se údajné diskriminace v práci kvůli pohlaví nastal tento týden zlom. Po čtyřech letech se žaloba ekonomky Marie Čauševićové na Pražskou teplárenskou vrátila na začátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 7, kde v pondělí vypovídala tehdejší předsedkyně představenstva této společnosti Alena Vitásková.

Foto: Profimedia.cz

Článek

A svědčila jednoznačně ve prospěch Čauševićové, která jí v minulosti dělala poradkyni. Čauševićová podle ní v roce 2005 sice uspěla v konkurzu na post ekonomické ředitelky, ale kvůli pohlaví ji představenstvo firmy nakonec nevybralo.

V Pražské teplárenské Vitásková už několik let nepracuje a svého bývalého zaměstnavatele před soudním senátem vůbec nešetřila.

„Zažila jsem tam peklo,“ podělila se i s vlastní špatnou zkušeností v pražské firmě, kterou vlastní město. „Ženy měly v Pražské teplárenské pozici oproti jiným firmám mnohem těžší,“ doplnila. Na adresu Čauševićové pak řekla: „Ona by na tu pozici nikdy vybrána nebyla. Musela by mít kalhoty a sako.“

Čauševićová přitom předchozí soudy nedokázala přesvědčit o tom, že se stala obětí diskriminace. Její žalobu už v roce 2006 stejný obvodní soud a následně odvolací pražský městský soud zamítl. Naději ji dalo až úspěšné dovolání k Nejvyššímu soudu a případ se vrátil na začátek. Tentokrát jej však projednává jiný senát.

Chce odškodné, omluvu a dosazení do funkce

Čauševićová požaduje po firmě miliónové odškodné, omluvu v tisku a především dosazení do funkce, o kterou se v konkurzu před pěti lety ucházela. To žalovaná firma odmítá. „Zastáváme názor, že k diskriminaci žalobkyně nedošlo a dát jí post finanční ředitelky by bylo uznáním opaku. Místo je navíc dlouhodobě obsazeno,“ reagovala právnička firmy Marie Janšová.

Vitásková popsala, že když v roce 2005 náhle rezignoval tehdejší finanční ředitel, představenstvo chtělo někoho touto funkcí pověřit. Oslovilo jednoho zkušeného zaměstnance a také Čauševićovou.

Muž návrh odmítl, ona jej prý bez připomínek přijala. Přesto ji ale nakonec představenstvo řízením ekonomického úseku nepověřilo a vypsalo výběrové řízení. Čauševićová se do něj společně s dalšími třemi lidmi přihlásila, ale nikdo nebyl vybrán.

Šéfové společnosti vyhlásili nový konkurz, do kterého se už původní uchazeči nemohli přihlásit. V něm pak zvítězil muž. Společnost Pražská teplárenská ústy svého mluvčího Martina Pavelky ovšem nadále odmítá, že by ženy neměly ve firmě stejné postavení jako muži.

„K jakékoli diskriminaci ve společnosti Pražská teplárenská nedocházelo, nedochází a docházet nebude,“ reagoval ve čtvrtek na výpověď Vitáskové Pavelka. Víc se s ohledem na probíhající soudní jednání nechtěl vyjadřovat.

Soud projednávání případu odročil na prosinec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám