Hlavní obsah

Většina Čechů by ráda změnila práci, ukázal průzkum

Praha

Více než tři čtvrtiny Čechů by chtěly změnit do roka práci. Vyplývá to z ankety mezi 1920 návštěvníky pracovního portálu OnlinePrace.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Téměř třetina z nich už si nové místo aktivně hledá, další pětina tyto aktivity plánuje. Na 23 procent jich vyčkává, zda je s výhodnou pracovní nabídkou někdo osloví. Naopak pětina lidí změnu zaměstnání v následujícím roce neplánuje.

"Výsledek ankety koresponduje se současnou situací na pracovním trhu, kdy se i nynější zaměstnanci rozhlíží po nové práci a nových příležitostech, ale jsou mnohem opatrnější s ohledem na možnosti, které nyní pracovní trh nabízí,“ uvedla manažerka zákaznického servisu portálu Lea Kozáková.

Lidé však podle ní mohou být v novém zaměstnání i nemile překvapeni. Proto by doporučovala při rozhodování, zda opustit zaměstnání, větší rozvážnost. Výjimkou může být situace ve velkých městech, zejména v Praze, kde mezi firmami stále panuje vysoká konkurence a chtějí si klíčové zaměstnance udržet pomocí atraktivních benefitů nebo za cenu navyšování platů. I to ale platí jen u některých pozic, například u obchodníků, dodala.

V jiných regionech je podle ní situace nyní ustálená a firmy drží platy na velmi podobné úrovni. "Celkově nabídka na pracovním trhu nyní v důsledku ekonomického vývoje stagnuje a v nejbližší době nelze očekávat výraznější změnu," doplnila Kozáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám