Hlavní obsah

Firmy na Wall Street by měly letos vydělat 19 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Finanční instituce se sídlem na světoznámé newyorské ulici Wall Street by v letošním roce mohly úhrnně vydělat asi 19 miliard dolarů (347 miliard Kč). Bude to sice výrazně pod loňským rekordem 61 miliard dolarů, měl by to však pro ně být čtvrtý nejlepší rok vůbec, odhadl v úterý hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Téměř 70procentní pokles ziskovosti je odrazem loňského nevídaného výsledku dosaženého díky prudkému oživení finančních trhů z těžkých ztrát z finanční krize předešlých dvou let. V letech 2007 a 2008 utrpěly firmy z Wall Street úhrnnou ztrátu 54 miliard dolarů.

Zisk nad 20 miliard dolarů vykázal Wall Stret ještě v letech 2000 a 2006. V letošním roce se Wall Street musí vyrovnávat s rozsáhlými změnami regulace a se slabou americkou ekonomikou. "Wall Street se adaptuje na regulační reformy a učí se podnikat v nové finanční realitě," uvedl DiNapoli.

Americké finanční instituce musely letos zvyšovat kapitálové rezervy, omezovat příliš rizikové transakce a více se zaměřit na dlouhodobější výkonnost než na krátkodobé zisky. Podle DiNapoliho však Wall Street těžil z federální finanční podpory a nízkých úrokových sazeb. Nyní by se jejich ziskovost mohla usadit na úrovních před krizovými lety 2007 a 2008, uvedl kontrolor.

DiNapoli odhaduje, že od konce roku 2007 zaniklo ve firmách z Wall Street v celkovém součtu 31 000 pracovních míst, to znamená jedna šestina celkového počtu. Mimo jiné to podle něj může znamenat, že průměrný výdělek u nich vzroste, protože mzdy a prémie bude pobírat méně lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám