Hlavní obsah

Společnost RPG chce příští rok zvýšit nájmy

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Společnost RPG Byty navrhuje od února příštího roku zvýšit dosud regulované nájemné o 5 až 7,50 Kč/m2 podle lokality a kvality bytu. Největší vlastník bytů v Moravskoslezském kraji připravil program postupného navyšování nájmů rozloženého do čtyř let tak, aby se co nejvíce přiblížilo tržnímu nájemnému.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novinářům v Ostravě to v úterý řekli zástupci skupiny RPG Real Estate, která na severu Moravy vlastní přibližně 44 tisíc bytů. Společnost k návrhu postupného navyšování nájemného podle ředitele rezidenčního portfolia RPG Byty Pavla Klimeše přistupovala tak, aby bydlení bylo dostupné a navýšení nájmu přijatelné pro nájemníky, a současně aby to firmě umožnilo pokračovat v regeneraci bytového fondu.

„Zvýšení nájemného pro průměrný byt o ploše 63 m2 představuje měsíčně částku 310 až 465 korun,“ řekl Klimeš. U přibližně 28 tisíc bytů RPG navrhuje zvýšit pro příští rok nájemné o 7,50 Kč/m2, u zhruba 6400 bytů to bude o pět korun, u dalšího tisícovky bytů o 4 Kč/m2. „U asi 2600 bytů, které jsou ve velké většině v našich finských domcích, navýšení neplánujeme vůbec,“ doplnil.

V Ostravě, Karviné a Havířově by tak nájemníci měli příští rok platit za metr čtvereční 57,50 Kč oproti současnému regulovanému nájmu 50,02 Kč. V menších městech, například v Orlové, Bohumíně či Českém Těšíně by to podle návrhu RPG mělo být 45,55 Kč/m2 oproti letošním 38,05 Kč. Ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku či Rychvaldu na Karvinsku by se nájmy měly zvýšit ze současných 28,59 na 36,09 Kč/m2. V Doubravě na Karvinsku nebo Staříči na Frýdecko-Místecku by se nájemné podle návrhu RPG mělo zvednout z letošních 19,87 na 27,33 m2.

V letech 2012 a 2013 by se nájemné v bytech RPG mělo zvýšit meziročně o maximálně 5 Kč/m2 plus hodnota inflace převyšující dvě procenta, a v roce 2014 pak pouze o míru inflace. „Po roce 2014 u převážné části portfolia se bude nájemné zvyšovat pouze o inflaci. Mohou být ale lokality, například centrální části Ostravy, kde bude program pokračovat s tím, že roční navýšení nepřesáhne 7 procent,“ doplnil Klimeš.

Zvýšení nájmů může způsobit problémy

Nájemníci, kterých se navrhované navýšení týká, obdrží v nejbližších dnech dopisy s podrobnostmi včetně konkrétního návrhu na úpravu výše nájemného za byt, který užívají. Čas na posouzení a přijetí předloženého návrhu budou mít do konce roku, přičemž nové nájemné by platilo od 1. února 2011. „Pokud někteří nájemníci náš návrh na postupné navyšování nájemného nepřijmou, na což mají samozřejmě právo, pak nám nezbude než se obrátit na soud, aby určil, jakou výši běžně obvyklého smluvního nájemného má ten či onen nájemník platit,“ řekl Klimeš.

Realitní skupina má jako doprovodný program připravený fond bydlení pro seniory, kteří mohou být deregulací nájemného dotčeni nejvíce. Sociálně nejpotřebnějším nájemníkům, kteří budou splňovat kritéria, budou v roce 2011 z fondu poskytovány příspěvky na bydlení až do výše 500 korun měsíčně. RPG Byty podle Klimeše odhaduje, že kritéria by mohlo splňovat a příspěvek pobírat do pěti tisíc nájemníků.

Podle předsedy sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Romana Macháčka hrozí, že sociálně slabší lidé, zejména senioři, se zvýšením nájemného mohou dostat do problémů a bude se jim rok od roku zhoršovat životní úroveň. „Doporučujeme nájemníkům, aby nové smlouvy nepodepisovali bez konzultace s právníky nebo právní analýzy,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám