Hlavní obsah

Unikátní růžový diamant se ve Švýcarsku vydražil za 743 miliónů korun

Novinky, Jakub Kynčl
Ženeva
Aktualizováno

Jedna z největších aukčních událostí roku proběhla podle očekávání. Unikátní růžový diamant o hmotnosti téměř pět gramů (24,78 karátu) se v dražbě aukčního domu Sotheby's prodal za 40,5 miliónu franků, tedy asi 743 miliónů korun. Růžový diamant se stal nejdražším šperkem, který byl kdy v historii vydražen. Rekord držel doposud modrý diamant vydražený v roce 2008 za asi 437 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Růžový diamant byl podle mnoha expertů výjimečnou investiční příležitostí.

Článek

Celá aukce začala na nabídce 20 miliónů franků, která byla však rychle přehozena vyššími nabídkami. Během 40 sekund se dražba posunula na 30 miliónů franků. Poté příhozy rostly už ne po miliónech, ale "jen" po půlmiliónech franků. Finální cena se zastavila až na 40,5 miliónu franků, když se hlavní tři účastníci aukce rozhodli v dražbě nepokračovat.

Aukční síň Sotheby's však musela být s výsledkem spokojena, před dražbou její zástupci doufali maximálně v sumu 665 miliónů korun. Dodávali však, že v dnešní době nejisté ekonomiky se může cena vymrštit i výše.

Podle aukčního domu Sotheby's se výjimečný diamant o hmotnosti 24,78 karátu vyznačuje intenzivní růžovou barvou a po odborném vyleštění se očekává, že bude vyhodnocen jako bezchybný. To už je pro běžné oko i nyní, obsahuje však jednu drobnou vadu, která vznikla pravděpodobně jeho nošením na prstenu, na kterém se stále nachází.

Foto: Profimedia.cz

Vzácný růžový diamant disponuje výjimečnými atributy.

Diamanty, které nemají žádnou vadu, běžně dosahují v aukcích vysokých cen. Smaragdový brus ve spojení se zaoblenými rohy nechává navíc krásu diamantu plně vyniknout.

Navíc, jak říká dřívější majitel tohoto diamantu klenotník Harry Winston - když má kámen tak jasnou barvu, není třeba ho příliš brousit. Smaragdový brus je navíc u růžových diamantů zcela výjimečný a i to je důvod výjimečné hodnoty tohoto diamantu.

Reklama

Výběr článků

Načítám