Hlavní obsah

Vánoční dárky lze většinou vyměnit nebo vrátit

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Jan Holý

Lidé, kteří se při výběru a nákupu vánočního dárku netrefí do vkusu obdarovaného, případě neodhadnou velikost u oblečení nebo obuvi, se snaží po Vánocích dárky v obchodech vrátit. Většinou požadují výměnu zboží či vrácení peněz. I když jim většina obchodníků vyhoví, právní nárok na to zákazníci nemají.

Článek

"Současná legislativa neukládá obchodníkovi povinnost jim v tomto vyhovět, nevykazuje-li zboží závadu," sdělil Právu Radek Miňovský z České obchodní inspekce (ČOI). Řada obchodů a většina obchodních řetězců sice tuto možnost nabízí, ale jedná se pouze o nadstandardní službu zákazníkovi. Inspekce proto doporučuje nechat si možnost navrácení či výměny zboží se lhůtou zaznamenat do dokladu o koupi.

"Je-li nám tato služba nabídnuta, rozhodně neotálejme s výměnou. Zboží je nutno vrátit čisté a nepoškozené a s dokladem o koupi," vysvětlil Miňovský. Výjimku tvoří internetové obchody, kde je zákonná lhůtu na odstoupení od kupní smlouvy do 14-ti dnů ode dne doručení, a obchody uzavírané na dálku mimo pevnou provozovnu - kde je lhůta 7 dnů. V těchto případech zákazník nemusí uvádět důvod, proč od smlouvy odstupuje.

Obchodníci jsou vstřícní

Ochotu prodávajících vyměnit zákazníkům zakoupené zboží ověřovalo před vánočními svátky i Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS), které oslovilo 38 internetových obchodů sdružených v Asociaci pro elektronickou komerci a 12 "kamenných" obchodů. Právo o tom informovala Ivana Picková ze SOS.

Většina obchodníků se podle zjištění SOS snaží svým zákazníkům vyjít vstříc, i když jdou - pokud je věc bez vady - nad rámec svých zákonných povinností. Z toho také vyplývá jejich možnost stanovit si pro podobné výměny své podmínky.

Základním požadavkem obchodníků je, aby zákazníci vraceli zboží čisté, nenošené a předložili paragon. Některé firmy požadují, aby například na textilních výrobcích zůstala originální visačka, byť může na ní být přeškrtaná cena. "V každém případě, a to nejen u vánočních dárků, platí, zboží pečlivě vybírat a dobře si uložit doklad o koupi.

S CD a DVD je problém

Zákazník by se měl v obchodě také informovat, zda jsou ochotni - a za jakých podmínek - vybrané zboží vyměnit," vysvětlila Picková. Většina obchodníků odmítá měnit CD, DVD, audio a video kazety a počítačové hry, také prádlo a šperky.

Podle SOS však existuje řada obchodů, kde výměna - i výše uvedeného sortimentu zboží - nejenže nepředstavuje žádný problém, ale dokonce ji neomezují pouze na Vánoce a mění zboží, pokud se zákazníkovi nelíbí, v průběhu celého roku.

"Obchodníci umožňují ve většině případů výměnu zboží za jiné, jen některé firmy vracejí zákazníkům peníze. Některé obchody mají stanovenou lhůtu, do kdy je možné zboží přijít po Vánocích vyměnit. Většina prodávajících omezuje lhůtu pro výměnu do konce ledna," uvedla Picková.

Trochu jiná je situace u internetových obchodů. Ty zakoupené zboží mění do 14 dnů. Pokud umožní výměnu v delším termínu, třeba do poloviny ledna, stanovují si podle SOS vlastní pravidla. Například požadují, aby zákazníci při vracení zboží uvedli, že jde o vánoční dárek, či požadují po zákazníkovi za svou vstřícnost storno poplatek.

Vánoční příloha

KAM VYRAZIT?

KAM VYRAZIT?Předvánoční čas naplněný kulturou II.Předvánoční čas naplněný kulturou I.

Adventní čas v rakouské metropoli

CO KOUPIT?

CO KOUPIT? Nabídka hudebních nosičů na předvánočním trhu II.Nabídka hudebních nosičů z předvánočního trhu I.

CO KOUPIT? Nabídka hudebních nosičů na předvánočním trhu II.Nabídka hudebních nosičů z předvánočního trhu I.Nabídka knih z předvánočního trhu III.

CO KOUPIT? Nabídka hudebních nosičů na předvánočním trhu II.Nabídka hudebních nosičů z předvánočního trhu I.Nabídka knih z předvánočního trhu III. Nabídka knih z předvánočního trhu II.

CO KOUPIT? Nabídka hudebních nosičů na předvánočním trhu II.Nabídka hudebních nosičů z předvánočního trhu I.Nabídka knih z předvánočního trhu III. Nabídka knih z předvánočního trhu II.Nabídka knih z předvánočního trhu

CO KOUPIT? Nabídka hudebních nosičů na předvánočním trhu II.Nabídka hudebních nosičů z předvánočního trhu I.Nabídka knih z předvánočního trhu III. Nabídka knih z předvánočního trhu II.Nabídka knih z předvánočního trhu Čechomor, Gabriel, Lennon a další na DVD

CO KOUPIT? Nabídka hudebních nosičů na předvánočním trhu II.Nabídka hudebních nosičů z předvánočního trhu I.Nabídka knih z předvánočního trhu III. Nabídka knih z předvánočního trhu II.Nabídka knih z předvánočního trhu Čechomor, Gabriel, Lennon a další na DVD Hitem Vánoc hračky a elektro

Vánoce zvěstují hudební kompilace

JÍME ZDRAVĚ

JÍME ZDRAVĚ Chystáte se péct? Zvolte zdravější variantyNa zdraví myslíme i při pečení cukroví

JÍME ZDRAVĚ Chystáte se péct? Zvolte zdravější variantyNa zdraví myslíme i při pečení cukroví Na Štědrý večer jíme do polosyta

Zdravé menu pro Štědrý den

JAK NA KAPRA

JAK NA KAPRA 16+1 recept na kapra

Čerstvá ryba má lesklé oči i kůži

Novinky.cz vám přejí příjemné prožití vánočních svátků.

"Nemění se většinou baterie do mobilních telefonů, CD, audio a video kazety, DVD, software a cartridge. Pokud se nosiče obrazu a zvuku mění, musí být v originálním neporušeném obalu. Samozřejmostí je doklad o koupi," dodala Picková.

Reklama

Výběr článků

Načítám