Hlavní obsah

Nová auta nejdou v EU na odbyt, prodeje postihl v říjnu dvouciferný propad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Prodej osobních automobilů v Evropské unii (EU) se v říjnu meziročně snížil o 16,6 procenta na 1,027 miliónu vozů. Informovalo o tom Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) na svých internetových stránkách. Ze statistik vyplývá, že v období od ledna do října prodej meziročně klesl o 5,5 procenta na 11,28 miliónu vozů.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za sníženou poptávkou po automobilech v Evropě je patrný vliv ukončování vládních programů šrotovného. Všechny velké automobilové trhy v EU v říjnu podle sdružení zaznamenaly dvouciferný procentní pokles prodeje. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej například propadl o 20 procent.

Největší evropská automobilka Volkswagen vykázala za minulý měsíc meziroční pokles prodeje v EU meziročně o 11 procent na zhruba 231 000 vozů. Prodej její české divize Škoda Auto klesl o 14 procent na přibližně 37 000 vozů. Propad prodeje se nevyhnul ani americkým konkurentům, firmám General Motors a Ford, či japonské Toyotě a Hondě.

„Takto slabé prodeje v říjnu v Evropě už dlouho nebyly. Říjen však nevybočuje z trendu posledních měsíců, podobný výsledek je letos spíše standardem než výjimkou,“ uvedl Jan Linhart z KPMG Česká republika. Pokles je podle něj způsoben především propadem na největších trzích, tedy v Německu, Itálii, Francii a Velké Británii. Celkově proto Evropa klesá, i když většina ostatních zemí vykazuje nárůst prodejů.

„Česká republika šrotovné nezavedla, díky čemuž tuzemské prodeje vykazují meziroční nárůst, a to i přesto, že říjen sám o sobě zaznamenal menší pokles,“ doplnil Linhart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám