Hlavní obsah

Kalousek se obává, že bez dohody o penzijní reformě vláda skončí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se domnívá, že o penzijní reformě se vláda premiéra Petra Nečase (ODS) dohodne v první polovině příštího roku. Pokud by se tak ale nestalo, nemohla by vláda podle Kalouska v současném složení dále pokračovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Čas běží a penzijní reforma je jedním z hlavních důvodů existence této vlády. Kdybychom se nebyli schopni dohodnout, tak by se složitě hledal smysl existence vlády rozpočtové odpovědnosti," uvedl Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Podle jeho slov by se nesoulad mohl stát důvodem pro vystoupení TOP 09 ze současné vládní koalice, on sám by prý nenacházel přílišnou motivaci v takové vládě pracovat. Jak dodal, obdobný pohled na celou věc má i premiér Nečas.

Od dohodnutých parametrů penzijní reformy se podle něj odvíjí například i to, jak se v budoucnu zvedne nižší sazba daně z přidané hodnoty (DPH). "Důsledná penzijní reforma s sebou nese významné transformační náklady. Ty je potřeba z něčeho financovat a všechny tři strany současné koalice se shodují, že významným zdrojem pro tento účel je zvýšené inkaso z DPH," řekl Kalousek a připomněl, že by se mu DPH zamlouvalo sjednocené na 19 procentech. Základní sazba daně je nyní 20 procent, snížená deset procent.

"Ale vůbec netvrdím, že to tak dopadne. Záleží na vůli všech tří vládních partnerů," upozornil ministr financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám