Hlavní obsah

Brazílie prodává prales, chce omezit ilegální těžbu

Právo, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazílie začala na sklonku tohoto týdne v aukcích prodávat soukromým těžebním společnostem vybrané části amazonského pralesa. Letos vyčlenila na prodej milión hektarů a počítá s tím, že do pěti let by to mohlo být 11 miliónů hektarů. V budoucnu by z 280 miliónů hektarů přístupných veřejnosti mohly soukromé firmy těžit na zhruba desetině tohoto území.

Foto: Reuters

Článek

I když tato informace může být pro ochranářské organizace hotová katastrofa, brazilská vláda tvrdí, že regulovaná těžba omezí nelegální kácení. Vláda i někteří ekologové, např.

Daniel Nepstad, který amazonský prales studoval 25 let, označují za stěžejní problém bezhlavé kácení stromů.

Podle Marcuse Alvese z brazilského Federálního lesního úřadu by tento model měl zabránit prudkému odlesňování a zároveň by se řešil problém asi 25 miliónů lidí žijících v oblasti pralesa, kteří se potřebují uživit.

Ještě před vydáváním těžebních licencí se Brazílii podařilo v posledních letech omezit rozsah odlesňování. Zatímco v sezóně 2007-08 padlo za oběť těžbě 13 tisíc kilometrů čtverečních pralesa, v následující letech to bylo kolem sedmi tisíc.

Jaká jsou pravidla
Podle licence dřevařské firmy budou moci získat z hektaru jen 25 kubických metrů dřeva, tedy 4 až 6 stromů.
Zároveň musí těžit tak, aby nepoškodily sousední stromy
Do takto „vytěžené“ oblasti se budou moci vrátit až za 30 let

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám