Hlavní obsah

Ministr Drábek zpochybnil legalitu chystané stávky

Ministr práce a sociálních věcí z TOP 09 Jaromír Drábek zpochybnil stávku naplánovanou na 8. prosince. Podle něj zákon o kolektivním vyjednávání upravuje, kdy se stávkovat může. Odborový předák Jaroslav Zavadil ale uvedl v neděli na TV Prima, že stávka je legální, protože je protestní.

Článek

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil uvedl, že vláda už nemíní ustoupit od svého plánu snižovat prostředky na platy o deset procent a rozšířit pásmový tarif. Proto jde o protestní stávku a ta je v souladu s ústavou. Naznačil ale ochotu jednat. Současně ale řekl, že o stávce v roposféře už bylo rozhodnuto a bude trvat osm hodin.

I ministr Drábek by byl ochoten jednat, podle něj ale jsou jednání s odbory obtížná a neprůhledná a chce jednat jen se Zavadilem nebo s některým jím pověřeným zástupcem.

Napadl odboráře, že dodatečně hledají důvody ke stávce. Nyní nově přidali problém ve zdravotnictví.

Zavadil také uvedl, že osmihodinová stávka nebude znamenat, že by školy zůstaly zavřené a nefungovala zdravotnická zařízení. Podle něj budou demonstrovat především nepedagogičtí pracovníci, takže se bude učit, ale nebudou fungovat jídelny. Ani zdravotnická zařízení podle něj nejde zavřít. A účast policistů a hasičů bude jen symbolická.

Drábek uvedl, že škrty jsou nutné, protože stát je drahý:  "Státní správa je nedostatečně efektivní. Provoz státu je příliš drahý na to, co státní a veřejná správa obsluhuje za agendy a jaké jsou výstupy."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám