Hlavní obsah

České dráhy ušetří za elektřinu 200 miliónů korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

České dráhy (ČD) vybraly dodavatele elektřiny elektronickou aukcí a změnily systém nákupu elektřiny. Díky tomu předpokládají snížení nákladů na tuto komoditu v příštím roce až o 200 miliónů korun. V současné době jsou ČD před podpisem smlouvy s vítězem soutěže. Jak uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení ČD, jeho jméno bude zveřejněno po podpisu smlouvy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V tomto obchodním případě využily České dráhy poprvé v historii elektronickou aukci. Společnost plánuje v nadcházejícím období využívat elektronické aukce v co největší míře,“ uvedl Šťáhlavský.

Úspory až 200 miliónů korun mají ČD dosáhnout kombinací výběru dodavatele elektronickou aukcí a postupným nákupem elektřiny podle aktuálního vývoje na burze.

"To společnosti umožní pružně reagovat na pohyb cen na trhu a nakupovat elektřinu za optimálních podmínek," sdělil Šťáhlavský s tím, že v minulosti dráhy vždy nakoupily celý objem energie na plánované období předem a za fixní cenu platnou k datu podání nabídky.

Situace kolem dodávek elektřiny pro železnici se v posledním roce poměrně zkomplikovala. Z dodavatelského řetězce od ledna vypadla Správa železniční dopravní cesty. Tu řada dopravců kritizovala za údajně příliš vysoké ceny proudu. Správa nakoupila proud na tři roky za fixní cenu od firmy ČEZ.

V první polovině roku ČD nakupovaly proud provizorně přímo od společnosti ČEZ Prodej, který následně vyhrál i řádný tendr. Ke konci třetího čtvrtletí ale ČEZ Prodej smlouvu s ČD vypověděla. V poslední čtvrtině roku dodává elektřinu drahám v rámci provizoria firma E.ON.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám