Hlavní obsah

Rusové se zajímají o benzínky v Česku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Po Lukoilu, který v Česku vlastní přes 40 čerpacích stanic, by se v tuzemsku mohla objevit další ruská společnost, konkrétně Gazpromněfť. Rusové o tom českou stranu informovali na mezivládní úrovni.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost Gazpromněfť tvoří součást plynárenského gigantu Gazprom a ráda by v Česku některé čerpací stanice koupila. Jak uvádí páteční E15, zatím není jasné, o které by šlo konkrétně. Podle vyjádření Ivana Indráčka, předsedy Společenství čerpacích stanic, posilování ruských firem na trhu čerpacích stanic českou energetiku neohrozí. Přítomnost ruských společností může dokonce přinést vyšší bezpečnost, protože tyto firmy si dokážou dodávky ropy zajistit.

Podle mluvčího společnosti Benzina Václava Louly jde o normální vývoj a trh čerpacích stanic se čas od času mění. „Je to normální vývoj. Některé společnosti se rozhodnou, že v některé komoditě je pro ně výhodnější trh opustit,“ připomněl Loula. Indráček se domnívá, že by Rusové mohli zpočátku uvažovat o koupi menších sítí.

Společnost Gazprom se prostřednictvím svého zástupce v Česku nechala slyšet, že vstup na trh země Evropské unie by si vyžádal zhruba dva až tři roky příprav.

Společnost Gazpromněfť se ustavila v roce 2006 a do jejího vlastnictví spadá přes 1500 čerpacích stanic převážně v Rusku a zemích bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám