Hlavní obsah

Máslo je nejdražší za poslední tři roky

– Praha
Novinky, pit

Cena kilogramu čerstvého másla se v průměru pohybuje okolo 134 korun, čtvrtka pak už přesáhla třicetikorunovou hranici. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se cena másla dostala na nejvyšší hodnotu za téměř tři roky, kdy tradiční mléčná pochutina prudce podražila na přelomu let 2007 a 2008.

Článek

Máslo zdražuje již zhruba rok a půl, kdy se jeho cena pohybovala kolem 90 korun za kilo. Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce lze hledat důvody v klesající produkci mléka, zvýšení výkupních cen pro zemědělce i nedostatku mléčného tuku (smetany). Opomenout rovněž nelze ani předvánoční období.

V minulém týdnu činil podle ČSÚ rozdíl 23,57 koruny mezi nejnižší a nejvyšší cenou čerstvého másla v jednotlivých krajích. Nejlevnější máslo bylo v Ústeckém kraji, kde stál v obchodech průměrně jeden kilogram 121,38 koruny, nejdražší pak v Praze, kde byl jeden kilogram k mání v průměru téměř za 145 korun.

Jak uvedla mediální zástupkyně Olmy Lenka Příkazská, tak aktuální cena másla plně odpovídá nákupním cenám mléka, které se pohybují kolem částky osmi korun za litr syrového kravského mléka. Koncem předloňského roku přitom Olma vykupovala mléko od farmářů zhruba za šest korun a loni krátce i pod touto hranicí.

Posledního cenového vrcholu dosáhlo máslo na přelomu let 2007 a 2008. Tehdy ale byl důvodem vývoj na světových trzích a obecný nedostatek mléka ve světě, který ovlivnil i trh v České republice. Průměrná cena kilogramu másla tehdy v Česku činila téměř 150 korun.

Vývoj ceny másla
měsíccena v Kč
květen26,76
červen27,94
červenec30,32
srpen30,78
září31,8
říjen33,29
Zdroj: ČSÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám