Hlavní obsah

Cena ropy bude stoupat, za čtvrtstoletí dosáhne na 200 dolarů za barel

– Paříž
Novinky, pit

Ze současných 87 dolarů za barel na 200 v roce 2035, to je zvýšený odhad Mezinárodní agentury pro energii (IEA) ohledně vývoje cen ropy. Už v roce 2015 by cena ropy podle IEA měla překročit 100 dolarů za barel. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina. Ilustrační foto

Článek

"Energetický svět čelí nebývalé nejistotě," uvedl ve výroční zprávě generální ředitel IEA Nobuo Tanaka. "Musíme využívat energii mnohem efektivněji," dodal.

Hlavní ekonom IEA Fatih Birol upozornil, že svět vyšší ceny ropy potřebuje, aby výrazně změnil své návyky při její spotřebě a posílil investice do její těžby. "Sdělení je jasné. Cena půjde nahoru, zejména v případě, že spotřebitelské země nezmění způsob spotřeby ropy, zejména v sektoru dopravy," prohlásil, když poukázal například na Čínu.

Cena americké lehké ropy v pondělí uzavřela na přibližně 87 dolarech za barel. Na nejvyšší úroveň v historii se vyšplhala v červenci 2008, kdy dosáhla 147,27 dolaru za barel.

Brzké pokoření stodolarové hranice předpovídala před nedávnem banka JPMorgan. Jako důvody uváděla silnou poptávku v Číně, vlnu stávek ve francouzských rafinériích a slabý dolar. Již v roce 2008 se hovořilo o reálném ataku na dvousetdolarovou hodnotu, který však zůstal nenaplněn.

IEA byla založena v 70. letech 20. století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Post generálního ředitele IEA by rád získal mezi jinými kandidáty i bývalý český premiér Mirek Topolánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám