Hlavní obsah

Zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl o 15 procent na 40,2 miliardy Kč

Praha
Aktualizováno

Čistý zisk společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 15 procent na 40,2 miliardy Kč. Hlavním důvodem je pokles cen elektřiny. Tržby vzrostly meziročně o tři procenta na 144,39 miliardy Kč. Vyplývá to z materiálů společnosti zveřejněných na jejích webových stránkách před dnešní tiskovou konferencí vedení firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

"Hlavním důvodem meziročního snížení zisku je pokles cen elektřiny. Pozitivně v meziročním srovnání naopak působí expanze Skupiny ČEZ v teplárenství a úspěšný vstup na albánský energetický trh," uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

ČEZ omezil svůj investiční program na roky 2010 až 2014 o 21 procent. V rámci programu Nová vize chce ČEZ realizovat komplexní program finanční stabilizace firmy a redukovat investiční program v souladu se současným vývojem na energetickém trhu.

"Hlavně razantně optimalizujeme vnitřní fungování a nákladovou strukturu Skupiny ČEZ," dodal Roman.

Výsledky ČEZ jsou vesměs v souladu s očekáváním analytiků, kteří očekávali větší pokles zisku a mírný růst tržeb. Výroba elektřiny ČEZ za tři čtvrtletí stoupla o 4,8 procenta. V pololetí ČEZ meziročně snížil čistý zisk o 18,5 procenta na 28,7 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám