Hlavní obsah

Z palivového dříví se před zimou stává nedostatkové zboží

S uhlím to zatím na trhu tak hrozné není, spíše ubývá palivového dříví. To je stručný vzkaz z palivových skladů zákazníkům před nadcházející zimní sezónou. Ale i zde platí, že jiný kraj, jiný mrav.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Zatímco z uhelných skladů na Znojemsku, Sokolovsku, Chebsku a jinde vzkazují – s uhlím žádné problémy, na Ostravsku či Chomutovsku si stýskají: méně uhlí než vloni.

Stejné platí o dříví. Zatímco jinde ho vozí lidem až do domu, jinde, jako třeba na Královéhradecku, mají městské lesy už vyprodáno. O topení z lesa zde byl totiž ze strany veřejnosti takový zájem, že lesníci už nemají co prodávat.

„V lese budeme nakácené dřevo prodávat zase až od nového roku. Ročně takto prodáme asi 4 tisíce kubíků, cenu určuje trh,“ řekl Právu Milan Zerzán z Městských lesů Hradec Králové.

Značný zájem o palivové dřevo ze strany soukromých spotřebitelů potvrdil i ředitel Domažlických městských lesů Jan Benda. Kdo bych si chtěl dříví objednat nyní na zimu, má smůlu: čekací doba je totiž až půl roku.

Cena palivového dříví s podzimem někde vzrostla, a to až o 15 procent.

Nastojato levnější

Výrazně levnější je dřevo prodávané takzvaně nastojato, tedy označené stromy, které si musí zákazník sám porazit.

Podle náměstka ředitele jihočeského krajského ředitelství Lesů ČR v Českých Budějovicích Radka Pomije se na jihu Čech meziročně zvýšila cena palivového dřeva v regionu o přibližně 15 procent. Slabé dřevo tak při samovýrobě v případě smrku a borovice na 40 korun za metr krychlový. Silnější pak vyjde v případě smrku na 280 korun a borovice na 170 korun za kubík.

Lesníci státního podniku Lesy České republiky ročně hlásí policii odcizení 1 až 2 tisíc kubíků dřeva. „Začínající topná sezóna skutečně mírně zvýšené riziko krádeží přináší,“ uvedl mluvčí podniku Zbyněk Boublík s tím, že nejúčinnějším opatřením proti zlodějům je co nejrychlejší odvoz zpracovaného dřeva z lesa, každodenní osobní přítomnost revírníků v terénu a také používání závor na lesních cestách.

„Vzhledem ke všem opatřením, která mají zabránit krádežím stromků v lese, je nesmyslné riskovat postih, který může dosáhnout až 15 000 korun,“ řekl mluvčí Boublík.

To už mají vyzkoušené v Krkonošském národním parku (KRNAP). Krkonošští lesáci přechodně skladují dřevo v lesích pouze ve čtyřmetrových kládách a lesní cesty zabezpečují závory.

„Rozřezat čtyřmetrové klády by se neobešlo bez motorových pil, jejichž zvuk by těžko ušel pozornosti,“ sdělil náměstek ředitele Správy KRNAP Otakar Schwarz. Také zde ponechali cenu veškerého palivového dřeva na loňské úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám