Hlavní obsah

Třináct aerolinek čelí pokutě za kartel v nákladní dopravě

Brusel
Aktualizováno

Letecké společnosti British Airways, Air France-KLM a dalších 11 aerolinek čelí pokutě až 800 milionů eur (téměř 20 miliard Kč) za kartel v nákladní dopravě. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informovaný zdroj.

Foto: Toby Melville, Reuters

Článek

"Pokutováno bude 13 aerolinek, z nichž šest je mimoevropských," uvedl zdroj. Na odhalení kartelu se podílely úřady ve více zemích, včetně amerického ministerstva spravedlnosti.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia má výši pokuty oznámit v úterý v 17:00 SEČ na tiskové konferenci v Bruselu. Evropská komise se případem zabývá od konce roku 2007.

První podezření na kartel v nákladní letecké dopravě padlo v roce 2006. Regulační úřady na obou stranách Atlantiku tehdy provedly koordinovanou razii v podezřelých aerolinkách, v prosinci 2007 pak EK podezřelé dopravce obvinila.

Zdroj řekl, že British Airways mohou zaplatit pokutu až 120 milionů eur (asi 2,9 miliardy Kč). Jiný zdroj v říjnu řekl, že EK zvažuje pro British Airways pokutu 60 až 80 milionů eur, tehdy ale případ nebyl v takové fázi, jako je nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám