Hlavní obsah

Státní zaměstnanci budou 8. prosince kvůli platům stávkovat, Nečas ustoupit nechce

Novinky, jas
Aktualizováno

Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v pondělí oznámil, že celodenní stávka zaměstnanců státní a veřejné správy se uskuteční 8. prosince. Zapojit by se měly i další odborové svazy, přičemž ozbrojené složky, které stávkovat nemohou, naplánovaly svůj protest na 15. prosince. Premiér Petr Nečas však zopakoval, že vláda neustoupí.

Článek

Odboráři hodlají stávkovat kvůli úsporným opatřením kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS).

Odboráři avizovali stávku od počátku listopadu, kdy se jim nepodařilo přesvědčit vládu, aby přijala jejich návrh na změny v zákoníku práce. Nesouhlasí ani se snižováním prostředků na mzdy státních zaměstnanců. Nesouhlas vyvolal i způsob, jakým vláda nechala úsporné normy projednat, tedy stav legislativní nouze. [celá zpráva]

Forma je jasná: celý den by se mělo stávkovat a hotovo
Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

"Forma je jasná: celý den by se mělo stávkovat a hotovo," prohlásil Zavadil. Podle jeho vyjádření pracuje v dotčené sféře na 600 000 lidí. Stávkovat by tak mohli úředníci a další zaměstnanci placení z peněz státního rozpočtu.

"Budeme stávkovat nejen za naše platy, ale za všechny občany této republiky," citovala ČTK předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkovou.

Nečas zopakoval, že vláda neustoupí

Premiér Nečas v pondělí zopakoval, že vláda neustoupí, i ona však chce s odboráři dále jednat. Opatření označil za "bolestivé, ale nutné". Neuskutečnění těchto kroků by podle něj "zničilo možnost přijmout rozpočet s plánovaným deficitem".

Premiér upozornil, že k podobným krokům se uchylují i vlády okolních států. Připomněl také, že v důsledku krize opustilo soukromý sektor několik desítek tisíc lidí, "státní správu neopustil nikdo," doplnil Nečas.

Je to diktát, brání se odbory

Zástupci ozbrojených sborů stávkovat nemohou, odboráři nicméně připomněli, že do stávky se mohou zapojit občanští zaměstnanci. Protest podporuje i největší odborový svaz KOVO.

„Je to diktát bez ohledu na to, co si lidé myslí, bez ohledu na to, co je a co není správné,“ řekl Josef Středula z odborového svazu KOVO.

Protest byl už v září

V září se kvůli vládním škrtům sjelo do Prahy demonstrovat několik desítek tisíc lidí. Kabinet tehdy odborářům vzkázal, že  ze svých plánů neustoupí. [celá zpráva]

Odbory chtějí s vládou ještě dále jednat, požádají proto o mimořádnou schůzku tripartity.

Pokud se stávka uskuteční, mohlo by se jednat o jednu z největších protestních akcí od roku 1994, kdy 15 minut stávkovalo půl miliónu lidí.

Anketa

Podporujete celodenní stávku, kterou plánují odbory na 8. prosince?
Ano, sám/sama se zúčastním
7,7 %
Ano, ale zúčastnit se nemohu
19,9 %
Ne, stávka nic neřeší
72,4 %
Celkem hlasovalo 28935 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám